latinica  ћирилица
10/09/2024 |  22:44 | Аутор: СРНА

Њемачка влада жели да смањи број захтјева за азил

Влада Њемачке представила је план за провођење ригорознијих европских правила о азилу према којима ће више људи бити одбијено на њемачким границама.
Берлин - Бундестаг - Фото: РТРС
Берлин - БундестагФото: РТРС

План је представљен дан након што је Влада објавила да ће почети да врши контроле на свим копненим границама Њемачке.

Министар унутрашњих послова Ненси Фесер рекла је да приједлози укључују притварање тражилаца азила док власти утврђују да ли је Њемачка одговорна за обраду њиховог случаја уз помоћ заједничке европске базе података са отисцима прстију.

- Желимо да људи чији је поступак азила одговорност друге земље ЕУ буду враћени тамо - рекла је Фесерова на конференцији за новинаре.

Она је додала да ће Берлин "приступити европским партнерима на високом политичком нивоу" да би се осигурало да они брже дају сагласност за реадмисију одговарајућим земљама, у складу са европским правилима.

Влада канцелара Олафа Шолца разрадила је приједлоге за брже одбацивање захтјева за азил на границама у оквиру разговора са опозиционим конзервативцима.

Разговори су данас прекинути, а конзервативци су се пожалили да приједлози нису отишли довољно далеко.

Званични Берлин наводи да мора да се позабави нелегалном миграцијом због преоптерећености јавних служби и заштите јавности од пријетњи као што је исламистички екстремизам.