X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера

ОСНОВНИ ПОДАЦИ И ИСТОРИЈА РТРС

Телевизија РС

Телевизија Републике Српске почела је с радом 19. априла 1992. године, када је емитован први Дневник из бањалучког студија.

У мају исте године канал "С" из Пала почео је с емитовањем свог програма, све до 31.12.1993. године када је успостављен заједнички систем преноса и емитовања програма Српске радио-телевизије, односно Радио-телевизије Републике Српске.

Радио Телевизија Републике Српске један је од три равноправна емитера у оквиру Јавног сервиса Босне и Херцеговине, која прати дешавања прије свега у нашем ентитету (Републици Српској) и све оне информације које интересују наше претплатнике (РТВ такса основни је вид финансирања наше куће).


Програм Телевизије припремају четири редакције: Редакција информативно-политичког програма, Редакција забавног и спортског програма, Редакција филмског и документарног програма и Редакција културно-образовног, дјечијег и омладинског програма.
Ове године наша Телевизија добила је три Међународне награде на Фестивалу у Бару и Риму, а сваке године у мају организујемо традиционални Ђурђевдански фестивал дјечије музике.

 

 

 

 

Радио РС

Радио Републике Српске свакодневно емитује 24 сата програма из властите продукције. Радио таласима покривамо подручје Републике Српске, Босне и Херцеговине, дијелове Србије и Црне Горе и Хрватске, а путем интернета могу нас слушати широм свијета.

Програм припрема 60 стално запослених новинара, уредника, сниматеља, тон мајсотра, музичких сарадника, лектора и организатора у Студију Бањалука и информативно-техничким центрима у И.Сарајеву, Требињу, Бијељини, Приједору и Београду. Поред стално запослених у програму је ангажовано 12 хонорарних, 6 стручних сарадника и око 30-ак сталних и повремених хонорарних дописника.

Радио РС располаже са двије емисионе режије, од којих је једна дигитална, једном пријемном и једном супер модерном режијом за најсложенију тонску обраду и продукцију.

Систем Радија заснива се на мрежи рачунара која омогућава новинарима и сарадницима брз и ефикасан унос тонског материјала у емисиону режију. Сви новинари и сарадници су обучени за самосталну монтажу властитих прилога и садржаја на постојећим софтерима, а материјали са терена могу се емитовати директно или у врло кратком периоду због могућности брзе тонске обраде у којој поред новинара учествују и сниматељи и тон мајстори.

У продукционој дигиталној режији могуће је снимати све врсте музичких садржаја и свих говорних форми, почев од радио драма, радио новела, игроказа, дјечијих бајки, разних врста маркетиншких порука итд.

Фреквенције Радио РС - програм емитује на девет фреквенција: Бањалука 90,9, Бањалука, Приједор и Градишка 92,7, Добој 90,7, Петрово 93,5, Бијељина 89,9, Сарајево 88,7, Требиње 92,8, Хан Пијесак 90,3, Србиње 87,9.

 

Мултимедија РТРС (Интернет и телетекст)

Интернет РТРС
Са знањем употребе Интернета као система који обједињује технолошке и медијске особине, извире моћ да се дјелује на мњење много брже него код „традиционалних” медија.
У том смислу Wеб је медиј који умрежава неслућен број корисника, а интернетски портал мјесто гдје се вијести обнављају док догађај још траје, уз способност да се у реалном времену извјештава јавност.
Оно због чега је Интернет и новинарство на њему управо „врућ” и изазован посао је чињеница да се читаоцима даје и дословно захтијева могућност да „користе” медиј са свим његовим услугама.
Прва верзија РТРС-овог сајта изашла је почетком 2001. године под називом „www.rtrs.tv“ и до данас сајт ради под тим именом.
Крајем 2002. године изашла је друга (графички мало свјетлија) верзија. Израда нове, треће верзије почела је у мају 2004. године. Сајт је званично пуштен 19. децембра 2004., а прави почетак рада био је 22. децембра у новооснованој редакцији Мултимедије.
У марту 2009. године направљен је нови дизајн сајта (четврта верзија), а у октобру 2012. године је пуштена најновија верзија сајта која је и сада актуелна.

 

Трећа верзија сајта која је пуштена у рад кад је и формирана
Служба Мултимедије

 

Телетекст РТРС са емитовањем је почео јуна 2003.године а у оквиру Службе Мултимедија је од октобра 2004. године. Редизајниран је и освјежаван два пута.
Нашим гледаоцима пружамо путем кратких, флеш вијести најновије и најактуелније вијести из политике, културе, привреде, спорта,...као и низ сервисних информација и маркетиншких садржаја.
Информације у Редакцију долазе из разних извора, агенција, служби за информисање, дојава грађана итд.

 

Изглед Телетекст странице

 

У последње вријеме у Служби Мултимедија знатно је повећана презентација продукције наше куће (нарочито актуелне емисије редакције Информативног програма)
Посјетиоцима сајта је на располагању праћење ТВ и радијских програма преко интернета, што је посебно значајно за дијелове свијета који нису покривени сателитским сигналом.
Користећи постојеће ресурсе, Служба Мултимедија је у кратком периоду за новинарске појмове остварила велико повећање конзумената и притом се искључиво водила уређивачким принципима јавног РТВ емитовања. Још је значајније да је интересовање за наш веб сајт у БиХ повећано за 43,8 одсто, у Србији 61, а у Хрватској за 32,7 одсто.
Тренутно не постоји програм који би омогућио прецизно праћење коришћења Телетекста РТРС-а и није га могуће приказати бројевима и процентима, али на основу свакодневних телефонских позива и похвала путем електронских порука, можемо закључити да је Телетекст постао редован и врло читан дневни информатор наших гледалаца.