latinica  ћирилица
31/10/2019 |  14:40 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Дестимулативно окретање истраге против полиције

Декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић изјавио је Срни да је веома незгодна ситуација да истрага буде окренута у супротном смјеру и усмјерена против полиције, као што се догодило у случају истраге убиства Бојана Копрене у Колима код Бањалуке, те да то полицијске службенике дестимулише и уноси несигурност у њиховом даљем раду.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

- Веома је незгодно ако се истрага окрене у супротном смјеру против полиције па се полицијски службеници доводе на препознавање. То што /у то вријеме један од осумњичених за убиство Бојана Копрене/ Богдан Диљевић међу великим бројем полицијских службеника није препознао оне за које је тврдио да су га тукли говори да је његова теза веома дискутабилна - нагласио је Ћеранић.

Он је додао да му није познато шта је било пресудно да тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука постави ствари, како каже, наглавачке па се, умјесто да се енергија троши на расвјетљавање околности нестанка, а можда и убиства Копрене, сва енергија усмјерава према полицији.

- Подразумијева се да нико не смије да прекорачи своја законом прописана овлаштења и да нико не смије да бије онога кога саслушава да би дошао до одређене изјаве. За то још немамо довољно доклаза који су јавности предочени - истакао је Ћеранић.

Према његовим ријечима, тужилаштво је ослобођено било које врсте одговорности без обзира на то о каквој се грешци ради, те тужилац сходно закону не може да одговара.

- То отвара простор да може доћи до већих промашаја, а да то не буде санкционисано. Вријеме је за преиспитивање одређених законских рјешења и видим да је то министар /унутрашњих послова републике Српске Драган/ Лукач најавио у смислу иницијативе - истакао је Ћеранић.

Он је оцијенио да је ријеч о веома непријатној ситуацији и за тужилаштво и за Министарство унутрашњих послова.

- Подразумијева се да агенције за провођење закона добро функционишу и сарађују. Овдје то није посриједи - напоменуо је Ћеранић.

Срна сазнаје да ништа конкретно није урађено у вези са расвјетљавањем овог кривичног дјела након што је тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука Татјана Нинковић у јуну обуставила истрагу у предмету нестанка и убиства Бојана Копрене за које су били осумњичени браћа Бошко и Богдан Диљевић.

Истовремено, Окружно јавно тужилаштво Бањалука покренуло је истрагу против инспектора Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске који су радили на тадашњој истрази због наводног изнуђивања исказа.

Посљедња три дана Окружно јавно тужилаштво проводи свјеврсну демонстрацију силе, јер је око 50 инспектора Управе за организовани и тешки криминалитет изашло на препознавање од Богдана Диљевића, тада једног од осумњиченог за убиство Бојана Копрене.

Срна сазнаје да некада осумњичени за кривично дјело убиство Копрене, а сада главни свједок и сарадник Тужилаштва, Богдан Диљвић није препознао никога.

Бојан Копрена је убијен у насељу Кола код Бањалуке 2014. године. Окружно јавно тужилаштво Бањалука је 22. децембра 2017. донијело наредбу о истрази кривичног дјела убиство.

Припадници Управе за организовани и тешки криминалитет 19. јуна 2018. године ухапсили су браћу Диљевић на основу наредбе Окружног суда Бањалука, а извјештај против њих је поднесен 20. јуна 2018. године.

Наредба о обустављању истраге донесена је 10. јуна због, како је тада речено Срни у Окружном јавном тужилаштву Бањалука, недостатка доказа да су осумњичени починили кривично дјело, те да се истрага наставља "против непознатих починилаца због кривичног дјела убиство".