latinica  ћирилица
08/10/2024 |  19:05 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

СНСД Модрича: Изборна воља грађана прекрајана унутар бирачких одбора; Радуловић: Одбацујем оптужбе (ВИДЕО)

Изборна воља грађана Модриче прекрајана је унутар бирачких одбора, тврде из локалног СНСД-а. Велики је број неважећих листића за начелника општине, чак 971 проглашен је неважећим. Поређења ради, прије четири године када је на изборе у овој локалној заједници изашло 1.000 грађана више него сада, број неважећих листића био је мањи. Сумњу у СНСД-у додатно продубљује и чињеница да је за ниво Скупштине, гдје је гласање комплексније, евидентиран мањи број неважећих гласачких листића.
Модрича - изборне малверзације - Фото: РТРС
Модрича - изборне малверзацијеФото: РТРС

Из СНСД-а у Модричи тврде да је изборни процес у овој општили пропраћен бројним нерегуларностима и да су чланови бирачких одбора прекрајали изборну вољу грађана. Кажу да неће пристати на изборни инжењеринг.

- Имамо чињенице, поткријепљене изјавама наших посматрача који указују на то да су се листићи који су проглашени неважећим односили управо гдје су људи гласали за мене. Велики проблем је и то гдје су људи гласали путем мобилног тима, ми имамо фотографије члана изборног одбора, мобилни тим два - господин Јовица Челиковић који је стајао изнад гласача, а гласање мора бити тајно по сваку цијену - каже Борислав Ракић, кандидат СНСД-а за начелника општине Модрича.

Кандидат СДС-а за начелника Модриче Јовица Радуловић одбацује све оптужбе.

- То лице није члан СДС-а. Не пролази кроз било коју евиденцију у органима странке, него ни кроз чланство, а оно што такође, а прије ове изјаве провјерио сам да је то лице ангажовано испред другог политичког субјекта. Чини ми се испред СДП- а - тврди Радуловић.

Од 28.285 бирача уписаних на централни бирачки списак, на изборе је изашло 47,20 одсто Модричана.

- У Мјесној заједници Врањак - мјесто Бријестово је дошло до нерегуларности, па је и сама Жандармерија морала да интервенише, јер је недостајао један листић, ту постоји сумња на бугарски воз - додао је Ракић.

Оливера Чанић, предсједница Општинске изборне комисије, каже да са једног мјеста има приговоре посматрача.

- Они су евидентирани о закону о раду и ОИК ће даље одлучивати у складу са изборним законом. Било је приговора политичких субјеката не на бирачким мјестима него Општинској изборној комисији и они су у процесу разматрања - истакла је Чанићева.

Из СНСД-а припремају приговор на све нерегуларности које ће упутити на адресу ЦИК-а и упозоравају да ће се сви чланови бирачких одбора који нису радили по закону, бити суочени с кривичним пријавама.