latinica  ћирилица
08/10/2024 |  22:44 ⇒ 22:46 | Аутор: sputniknews.com

Нови начелник Сребренице: Велика побједа је одговор и на гласање у Њујорку

Желим да промијенимо имиџ Сребренице од мјеста у изумирању, мјеста које нестаје, у општину која је у развоју и која је лидер у ужем региону. Да постанемо примјер како се може живјети заједно, радити и развијати се, каже Милош Вучић новоизабрани начелник општине Сребреница.
Милош Вучић - Фото: СРНА
Милош ВучићФото: СРНА

Сребреница je релативно мала, људи ме познају као радног и вриједног. Сматрам да су препознали могућности цијелог тима, али и мене као личност која ради, а не обећава много, наводи Вучић, први међу кандидатима за начелнике општина у Републици Српској који је прогласио побједу на тек одржаним локалним изборима.

У Сребреници су све српске странке стале иза њега, као заједничког кандидата и Вучић је освојио 4.250 или 75,45 одсто гласова. Његов противкандидат, Хамдија Фејзић, освојио је 1.323 или 23,49 одсто гласова.

Милош Вучић рођен је 1988. у Травнику. Гимназију је завршио у Сребреници, а правни факултет у Бијељини. Бавио се, како правом, тако и туризмом и угоститељством.

Неко је желио да саботира изборе

Вучић каже да је презадовољан излазношћу и одзивом бирача и наглашава да се ради о најбољем резултату за начелника општине Сребреница од краја грађанског рата у БиХ.

- Захваљујем се свим гласачима који су показали одговорност према држави и према својој грађанској дужности. Појавили су се у јако великом броју - истиче Вучић и додаје да гласачки процес није протекао без проблема, који су настали са скенерима постављеним махом на бирачка мјеста у српским срединама.

Скенери на изборима иновативно су "чудо“ које је измјенама изборног закона у марту ове године наметнуо такозвани високи представник међународне заједнице у БиХ, Кристијан Шмит. Наводно, они би требало да омогуће биометријску провјеру бирача и пренос резултата гласања интернетом.

Међутим, на појединим бирачким мјестима гдје су скенери били постављени, било је много гласача, а скенери су пропуштали тек десетак људи на сат.

- То ме наводи на сумњу да је постојала намјера да се саботира бирачки процес како би се смањила излазност - каже Вучић.

Као први разлог за висок одзив бирача Вучић наводи кампању, која је вођена по принципу „од човјека до човјека“ – покушали су, како каже, да стигну до сваког гласача.

- Ангажовали смо се максимално и ишли са позитивном кампањом желећи промјене и желећи бољу будућност Сребреници. Сматрам да су људи препознали ту намјеру и одазвали се - наводи он.

Други разлог је, према Вучићевом мишљењу, резолуција о Сребреници, прољетос усвојена у Генералној скупштини УН-а. Она није уважила српске жртве у Сребреници, а једини начин да се одговори на то угрожавање достојанства Срба је, како каже, излазак на изборе.

Почећемо од тога да сви имају пијаћу воду

Планова за развој Сребренице има, али, како каже, не жели да говори док њихова реализација не буде извјесна – ионако је познат по томе што не даје олака обећања. Прво би требало сагледати постојеће стање, финансије и текуће пројекте, па кренути даље.

- Мислим да су људи сити обећања и празне приче, да желе конкретне резултате. У идућих сто дана очекујем прве инвестиције. Већ смо договорили санирање водоводне мреже у Скеланима и Сребреници, јер је основна инфраструктура доведена до тога да није достојна ни осамнаестог, а не двадесетпрвог вијека. Јер, срамота је да у двадесетпрвом вијеку људи немају воду за пиће - констатује Вучић.

Упоредо ће се радити припрема за привлачење већих инвестиција како би Сребреница постала град будућности, а не град прошлости, додаје он.

Развој Сребренице - интерес и Бошњака и Срба

Вучић очекује и сарадњу са бошњачким странкама, која је постојала и раније, али је треба поставити, како каже, на здраве основе. Према резултатима избора, види се да је један број Бошњака гласао за њега, тако да и то треба поштовати. Уз то, бошњачко становништво не треба занемарити и треба их укључити у политички процес.

- Сматрам да они имају јако велики значај и желим да буду укључени у развој Сребренице, уколико будемо успјели да постигнемо договор. А сматрам и да је заједнички интерес, и Бошњака, и Срба да се Сребреница развија. До сада нисам чуо да је иједна странка рекла да не жели да се Сребреница развија и напредује - наглашава Вучић.

Овај консензус би требало уоквирити тако да сви буду задовољни, што, према његовим ријечима, подразумијева да свако мора нечега да се одрекне.

- Али, вјерујте, није било лако постићи ни консензус српских странака. Сматрам да ће Бошњаци имати разумијевања и да је са њима могуће постићи договор да буду дио позитивних промјена у Сребреници. Биће им увијек пружена рука и увијек ћемо бити спремни за сарадњу. Ако ни због чега другог, онда управо због те, не мале подршке Бошњака на претходним изборима - закључује он.