latinica  ћирилица
08/10/2024 |  18:37 ⇒ 22:01 | Аутор: РТРС

Без земаља Западног Балкана нема ни Европске уније (ФОТО/ВИДЕО)

Без земаља Западног Балкана нема ни цјеловите Европске уније, речено је на Самиту лидера Брдо-Бриони, одржаног у Тивту.
Процес Брдо - Бриони - Фото: РТРС
Процес Брдо - БриониФото: РТРС

Самиту је присуствовала српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић која је рекла да Република Српска остаје привржена европском путу, али да је потребно олакшати и убрзати приступни процес.

У оквиру састанка, Цвијановићева је разговарала с предсједником Србије Александром Вучићем и истакла да је поносна на остварени ниво сарадње. Вучић је на самиту указао на потребу дијалога свих земаља региона.



Пројекат звани Европска унија није употпуњен без држава Западног Балкана, закључак је Самита Брдо Бриони у Тивту.

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић указала је да Република Српска не одустаје од европског пута, али да када је ријеч о евроинтегерацијама, истовремено постоји и песимизам и оптимизам.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Све ово дуго траје када је у питању кретање ка ЕУ. Да ми већ више од 20 година смо слушали неке приче о европској перспективи. Да наравно, има нешто и конкретно што се десило у задињу годину, годину и по дана, кандидатски статус, па онда и коначна одлука која је донесена да ће почети преговори, наравно немамо датум за преговоре али добили смо ту одлуку. И то јесте боље у односу на оно што је раније било али све у свему тај процес је веома исцрпљујући - навела је Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Цвијановићева се прије почетка самита састала с предсједницом Сјеверне Македоније Горданом Сиљановском Давковом и нагласила да је ријеч о пријатељској земљи с којом има простора за унапређење сарадње.

Током дана имала је сусрет са предсједником Србије Александром Вучиће. Србија је регионални лидер и најважнија земља Балкана и поносна сам на остварени ниво сарадње Српске и Србије, навела је Цвијановићева. Вучић је истакао да је свим земљама у региону потребан дијалог.

- Важна је сарадња у региону за свакога од нас, важно је да разговарамо и када смо сагласни по одређеним питањима и када нисмо сагласни по одређеним питањима. Вјерујемо даћемо ово Брдо-Бриони процес наставити баш онако како се до сада одвијао - навео је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Домаћин самита, Јаков Милатовић задовољан је закључцима и усвојеном Декларацијом.

Исказао је потребу за проширењем Европске уније и нагласио да Црна Гора остаје посвећена регионалној сарадњи.

- Самит је био још једна прилика да поновимо јединствену поруку, заједничку свима нама, да је наш простор заједничких вриједности, мира и просперитета и да ЕУ није цјеловита без земаља Западног Балкана - истакао је Милатовић.

Потребу учлањења земаља Западног Балкана у ЕУ пренио је и предсједник Хрватске, Зоран Милановић. Иако је Хрватска, истиче Милановић, чланица од 2013. године, ипак, каже да унутар Уније није све идеално.

- ЕУ има своје изазове који су у овим изазовним временима о којима је Милатовић говорио, потпуно нажалост, а биће на срећу ако схватимо шта се догађа, инертност и слабост ЕУ у глобалној компетицији са јачим и бескрупулознијим играчима. А то су САД и то су државе БРИКС - рекао је Милановић.

Самит је прилика да се потврде добросусједски однос, ојача регионална сарадња и искаже потреба за интензивирањем стратешког дијалога између Европске уније и земаља Западног Балкана.

Састанци у оквиру Процеса Брдо-Бриони, од 2013. одржавају се сваке године.