latinica  ћирилица
08/10/2024 |  18:04 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Тимови Цивилне заштите Српске остају у Јабланици и Бутуровић пољу док не пронађу све нестале (ВИДЕО)

Тимови Управе цивилне заштите Републике Српске остају у Доњој Јабланици и Бутуровић Пољу док не буду пронађена тијела свих несталих у поплавама. Данас је пронађено још једно тијело, чиме је број погинулих повећан на 19. Ситуација на поплављеним, и клизиштима погођеним подручјима, и даље је изузетно тешка, док се истовремено страхује од најаве нових обилних падавина. У Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту је Дан жалости. Пут од Јабланице до Мостара отворен је само за интервентна возила.
Јабланица - потрага за несталима (Фото. EPA-EFE/NIDAL SALJIC) -
Јабланица - потрага за несталима (Фото. EPA-EFE/NIDAL SALJIC)

Вода и одрони уништили су куће и оштетили инфраструктуру, људи су остали без свега што су годинама стварали. Најтеже је онима који су изгубили чланове породице.

Ситуација на поплављеним подручјима и клизиштима и даље је изузетна тешка, а акције потраге и чишћења накупљеног насипа и материјала трају непрекидно.

- Данас смо претраживали све како би пронашли још четири лица за којима се трага. С обзиром да се у близини самог клизишта налази и главни магистрални пут, остало је још да видимо да није случајно и неко возило које је било ту на том главном путу случајно завршило у клизишту - изјавио Младен Кулић, вођа УСАР тима Цивилне заштите Републике Српске.

- Поред сваке машине која чисти терен иду три до четири спасиоца који, уколико би се пронашло тијело, на вријеме реаговали. Због тога потрага иде мало спорије - рекао је Борис Трнинић, в.д. директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске.

Оно што све забрињава јесте најава метеоролога о погоршању времена и великих падавина, посебено у Херцеговини.

- Чим имамо јаке падавине у кратком интервалу увијек је могуће да дође и до појаве бујичних поплава и клизишта. То може бити и у градским зонама и проблема са отицањем вода јер систем канализације не може да прими велику количину кише - нагласила је метеоролог Милица Ђорђевић.

Помоћ угроженим општинама прикупља се широм Српске. Помоћ нуде бројни појединци и колективи. НЛБ група донирала је милион евра, а све банке са тржишта са којима послује НЛБ група, дале су свој допринос.

Из групације наводе да, како би подржали напоре спасилачких служби које покушавају да отклоне посљедице разарања, донације усмјеравају хуманитарним организацијама, које обезбјеђују да помоћ стигне до оних којима је најпотребнија.