latinica  ћирилица
08/10/2024 |  19:07 ⇒ 22:01 | Аутор: РТРС

СДС у појединим општинама готово да више и не постоји: У Бањалуци без иједног одборника (ВИДЕО)

И Српска демократска странка анализира резултате избора. Разлога за задовољство имају и немају. За њих је ,кажу,био херојски чин што су и под санкцијама и одбијањем пријаве, наступили на изборима и то под другим именом. Ипак, зацртани циљ нису достигли. Слиједи детаљна анализа, након потврђивања резултата, а потом, најављују, и поправљање ситуације тамо гдје је потребно, до општих избора за двије године. Да ли је то могуће, питају се аналитичари јер СДС у појединим општинама готово да више и не постоји. Доказ за то су и резултати ове партије у Бањалуци.
СДС - Фото: РТРС
СДСФото: РТРС

Један градоначелнички и десет начелничких мандата – ово је прелиминарни резултат избора за СДС. У односу на прошле, ова странка је првог човјека изгубила у пет општина. У једној га је добила. У Гацку. По броју гласова за одборничке листе СДС остаје друга странка. Лидер странке Милан Миличевић, оствареним - и задовољан и незадовољан.

- Финансирали смо се из сопствених средстава, буквално су то средства кандидата на листама, било за одборнике, било за начелнике и то је херојски чин, да у тако "партизанским" условима учествујете на изборима - каже Милан Миличевић, предсједник СДС-а.

За бивше фукционере ове странке, то није довољно. Драган Калинић као некадашњи предсједник СДС-а, каже да жали због свега што се од времена када су побјеђивали Милорада Додика, до данас, догодило с овом државотворном странком.

- То што су сада направили, бојим се да је један скроман успјех и да они то неће успјети накнадно да материјализују на општим изборима 2026. године. Чак се бојим да ће доћи до унутрашњих претумбација у појединим општинским скупштинама, па ће СДС наставити да губи своје одборничке позиције и да неће успјети да одбрани садашњи изборни резултат, који је изузетно скроман - поручио је Драган Калинић, некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске и СДС-а.

И мање од скромног је резултат СДС-а у највећем граду Српске. У Бањалуци, из изборног циклуса у циклус резултат је све лошији. Након овог, СДС нема ниједног одборника у градској скупштини. Као један од разлога, Миличевић наводи прелазак бањалучких страначких функционера у власт.

- Сјетимо се Ненада Стевандића, и још неких других људи из Бањалуке, Драгана Чавића и тако даље. Они су водили за собом значајан број бирача и то је оштетило СДС. Тај вид прелетача и политичке корупције је посебно био изражен у Бањалуци - додаје Миличевић.

Потпредсједник СДС-а Желимир Нешковић, каже да слиједе разговори унутар странке.

- Дефинитивно ћемо сјести, руководство странке, договорити један нови концепт дјеловања у Бањалуци, како бисмо изнашли рјешења да СДС у Бањалуци буде препознатљивија и са бољим резултатом - навео је Нешковић.

Уз Бањалуку, показатељ да је СДС у кризи већ дуго, је и лош резутат у Добоју, Палама гдје је створена Република Српска а гдје готово и да нема СДС-а. Од добрих резултата, стручњаци издвајају Теслић и Бијељину. Упозоравају, СДС-у је потребна озбиљна анализа.

- У свим процесима, преламања, кризама, у посртањима је дошао у фазу у коју је дошао. СДС мора да се ресетује. Мора да изврши анализу гдје је сада, прије свега у кадровском смислу, има ли СДС лидера или нема, да ли треба бирати ново руковоство на нивоу републике - истакао је Драго Вуковић, професор на Универзитету у Источном Сарајеву.

Без здравог републичког нивоа, главног одбора и лидера странке, истиче Вуковић, нема ни рехабилитације на локалном нивоу. У претходном периоду ову странку својевољно или не, напуштао је најбољи кадар и више од осталих странака, додаје, постао је база за стварање нових партија.