latinica  ћирилица
08/10/2024 |  19:06 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Братунац: Протест родитеља због вршњачког насиља (ВИДЕО)

Група родитеља окупила се на тргу у Братунцу протестујући због све већег вршњачког насиља, од којих се посљедњи десио у Основној школи "Вук Караџић". Родитељи су потписали петицију позивајући све надлежне институције и органе да учине више да би вршњачко насиље било спријечено и санкционисано.
Братунац - протест родитеља - Фото: РТРС
Братунац - протест родитељаФото: РТРС

Војка Прокић каже да је њена кћерка у Основној школи Вук Караџић у Братунцу, била жртва вршњачког насиља.Тврди да је дјечак из старијег разреда пришао дјевојчици и угасио јој цигарету на врату

- Њој је након тога остао ожиљак али сматрам да ожиљци на души једног дјетета су много већи него трагови на тјелу. Наше окупљање јесте буђење свијести да се одупремо оваквим ситуацијама и да никако не смијемо чекати овакав инцидент па да се реагује - каже Војка Прокић.

Окупљени родитељи и грађани Братунца дали су подршку породици Прокић. Истичу да овај скуп није линч против дјетета који је направило инцидент, већ апел да се учини све да се овакви случајеви не понављају.

Из Основне школе "Вук Караџић" нису се обратили родитељили већ су издали саопштење у којем наводе да су предузели све мјере прописане правилником и позивају да се тензије не подижу, а проблем не продубљује. Из институције Омбусмана БиХ кажу да конкретан случај још није запримљен али да забрињава све већи број насиља у школама.

- Оно што нас посебно забрињава јесте појачан број и то тешких случајева када су у питању насиља и вршњачко насиље - поручио је Невенко Врањеш, омбдусман у БиХ.

Родитељи из Братунца потписали су и петицију коју ће упутити Влади Републике Српске. Траже побољшање законских рјешења која ће помоћи смањењу стопе вршњачког насиља у школама.