latinica  ћирилица
22/10/2024 |  09:51 | Аутор: СРНА

Друштва за осигурања у Српској: Добитак у пословању већи од 30 милиона КМ

Нето добитак пословања друштава за осигурања у Републици Српској у прошлој години износио је 30.369.942 КМ, наводи се у извјештају Агенције за осигурање Српске о стању овог сектора за прошлу годину.
Новац - Фото: Уступљена фотографија
НовацФото: Уступљена фотографија

Сва друштва за осигурање у том периоду исказала су нето добитак, истиче се у извјештају, који би требало да разматра Народна скупштина Републике Српске на сједници 29. октобра.

Укупни приходи друштава за осигурања у прошлој години, укључујући и добитке утврђене директно у капиталу, износили су 339,52 милиона КМ и били су већи за 7,9 одсто у односу на 2022. годину.

Укупни расходи, укључујући и губитке утврђене директно у капиталу, износили су 306,14 милиона КМ и били су већи за 8,9 него у претходној години.

Учешће премије у бруто домаћем производу у прошлој години било је приближно на истом нивоу као у осталим земљама из окружења са сличним нивоом развоја тржишта осигурања, док је износ премије по становнику низак у читавом посматраном периоду. наводи се у извјештају.

Обрачуната премија на тржишту осигурања Републике Српске у прошлој години износила је 320,47 милиона КМ и била је већа у односу на исти период претходне године за 15,8 одсто.

Обрачуната премија друштава за осигурање из Републике Српске била је већа за 16 одсто, док је обрачуната премија филијала друштава за осигурање из Федерације БиХ била већа за 14,9 одсто.

Од обрачунате премије на тржишту осигурања Републике Српске у прошлој години, на премију неживотних осигурања односило се 263,7 милиона КМ или 82,3 одсто, док је обрачуната премија животних осигурања износила 56,76 милиона КМ или 17,7 одсто.