latinica  ћирилица
25/10/2024 |  20:59 ⇒ 21:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Георгијева позива централне банке да буду опрезне око смањења каматних стопа

Владе широм свијета треба да поново изграде фискални капацитет, а централне банке треба да пажљиво размисле о времену смањења каматних стопа, изјавила је директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева.
Кристалина Георгијева (фото: EPA-EFE/ANNABELLE GORDON) -
Кристалина Георгијева (фото: EPA-EFE/ANNABELLE GORDON)

Она је на конференцији за новинаре, током годишњих састанака ММФ-а и Свјетске банке у Вашингтону, истакла да је, краткорочно гледано, фокус на фискалну страну непосредан приоритет, пренио је Ројтерс.

- Фискални бафери су исцрпљени, али су зато фискални притисци високи - рекла је Георгијева.

Према њеним ријечима, централне банке треба да "остану пажљиве, да буду засноване на доказима и пажљиво да прате податке како би се увјериле да не смањују стопе ни прерано ни прекасно".

Директорка ММФ-а изјавила је раније данас на пленарном засједању гувернера ММФ и Свјетске банке у Вашингтону да су прогнозе глобалног раста све ниже, док глобални јавни дуг расте.

- Ревидирамо прогнозе на све ниже и ниже износе током година, а истовремено, предвиђамо да ће глобални јавни дуг наставити да расте, уз ризик да би јавни дуг који износи 100 билиона долара могао да премаши нашу почетну пројекцију за чак 20 одсто свјетског БДП-а у негативном сценарију широм свијета - рекла је Геогријева.

Казала је да више отплате камата гутају растући дио фискалних прихода, а посебно у земљама са ниским дохотком и тржишним привредама у развоју.