latinica  ћирилица
25/10/2024 |  12:50 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Ђокић-Кубатлија: Заједничким радом ка привлачењу нових инвестиција

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић састао се данас у Бањалуци са директором Агенције за промоцију страних инвестиција БиХ (ФИПА) Марком Кубатлијом.
Ђокић и Кубатлија - Фото: Уступљена фотографија
Ђокић и КубатлијаФото: Уступљена фотографија

Током састанка разматране су могућности за унапређење сарадње у циљу привлачења додатних директних страних инвестиција у Републику Српску.

Ђокић је током састанка нагласио да Република Српска има значајан потенцијал, посебно у секторима који су стратешки важни за њен економски развој. Нагласио је да је Влада Републике Српске посвећена стварању повољног пословног амбијента и пружању подршке страним компанијама које су заинтересоване за улагања. Он је такође истакао континуирану подршку Владе реализацији актуелних и планираних инвестиционих пројеката и значај координисаног дјеловања институција на свим нивоима.

Кубатлија је похвалио напоре Владе Републике Српске у креирању повољног амбијента за инвестирање и истакао посвећеност ФИПА-е промоцији Републике Српске и БиХ као атрактивне дестинације за стране улагаче. Навео је да страни инвеститори показују све већи интерес за улагање у енергетске пројекте, обновљиве изворе енергије, али и у модернизацију инфраструктуре и развој производних капацитета. Кубатлија је предложио конкретне активности за бољу промоцију инвестиционих могућности Републике Српске, укључујући и учешће на међународним сајмовима и инвестиционим форумима.

Закључено је да ће обе стране наставити блиску сарадњу у циљу промоције позитивне слике о Републици Српској у иностранству и повећању њене конкурентности на страним тржиштима.

ФИПА у својој бази тренутно има око 500 пројеката које промовише и нуди страним инвеститорима. Према ријечима Кубатлије, чак 80 одсто инвеститора који су реализовали прву инвестицију у БиХ спремни су да то поново учине.