latinica  ћирилица
24/10/2024 |  15:31 ⇒ 18:36 | Аутор: СРНА

Јовић: Предузеће нема дуговања, редовно измирује своје обавезе

Предузеће Жељезнице Републике Српске нема заостале обавезе према радницима и добављачима, нити има дуговања, иако индиректно биљежи губитке због прекида жељезничког саобраћаја на дионици Коњиц-Јабланице, изјавио је генерални директор предузећа Слађан Јовић.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Јовић је напоменуо како Жељезнице индиректно биљеже дневни губитак од 55.000 КМ до 60.000 КМ због прекида жељезничког саобраћаја на дионици Коњиц-Јабланица на подручју Федерације БиХ усљед елементарне непогоде и великог оштећења пруге, али упркос свему нема дуговања.

Он је рекао да су се Жељезнице Републике Српске ставиле на располагање колегама из Федерације БиХ за санацију ове дионице, о чему су разговорали министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић и федерални премијер Нермин Никшић, али да још нису позвани.

- Неизвјесна је ситуација. Обавијештени смо да санација треба да буде завршена у року од 45 дана, али још не знамо када ће радови почети - навео је Јовић.

Према његовим ријечима, док оштећена жељезничка дионица не буде санирана роба ће морати да нађе пут до коминтената алтернативним рјешењима, а још се не зна да ли ће то бити воденим преко луке у Брчком или жељезницом из Румуније преко луке Констанце.

Јовић је рекао да су захваљујући домаћинским односом и уштедама током реструктурисања, а по договору са ресорним министарством и Владом Републике Српске уз помоћ Свјетске банке, обезбиједили средства за санацију управне зграде у Добоју, која је услиједила због лошег стања објекта и оштећења у поплавама.

Он је подсјетио да је 27. септембра потписан Споразум о енергетској санацији управне зграде која ће коштати око 1,2 милиона евра, са роком до краја године.

- Од поплава из 2014. године приземље, сутерен и подрумске просторије нису биле саниране - изјавио је Јовић, који по окончању радова очекује да објекат буде енергетски модеран са централном климатизацијом и новим инсталацијама.

Он је навео за Срну да ће по усељењу у објекат бити враћене и све организационе јединице Жељезнице Републике Српске који су били на другим локацијама.