latinica  ћирилица
25/10/2024 |  13:59 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Цвијетиновић: Угља има довољно, ситуација сложена, али не и алармантна

Ситуација у Руднику и Термоелектрани "Угљевик" јесте сложена, али није алармантна и забрињавајућа, има довољно угља и радници и грађани немају разлог за забринутост, изјавио је вршилац дужности директора овог предузећа Дико Цвијетиновић.
РиТЕ Угљевик - Фото: Уступљена фотографија
РиТЕ УгљевикФото: Уступљена фотографија

Цвијетиновић је навео да се у периоду од 2018. до 2022. године експропријација није радила оном динамиком којом је требало.

- Ми смо радили у пуном капацитету на експропријацији и наравно да смо дошли у једном моменту у ситуацију, у вези са откривком, да смо имали нешто мање количине угља и нешто лошије позиције - истакао је Цвијетиновић у саопштењу.

Према његовим ријечима, до смањења количине угља на депоу дошло је и усљед повећане потрошње у претходном периоду.

- Због преласка на `Угљевик исток` имамо нешто другачији састав угља и само од ремонта, негдје од краја јула, до 30. септембра, имали смо већу потрошњу за око 100.000 тона угља и то је један од разлога зашто на депоу немамо уобичајене количине угља - рекао је Цвијетиновић и додао да се ситуација убрзано стабилизује.

Из Управе РиТЕ "Угљевик" истакли су да је стање на депоу данас доста боље него ранијих дана.

Двије позиције за експлоатацију угља су активне и, како су навели из Управе, неће бити проблема у снабдијевању до краја године, а предузеће се припрема и за стварање залиха до ремонта који је планиран за 1. април 2025. године.

Из Управе РиТЕ "Угљевик" поручују и да су у сталном контакту са радницима, те да се редовно обилазе локације на којима се врши експлоатација угља.

Иако ова година представља једну од најсложенијих за пословање предузећа, из Управе су нагласили да су успјели да се изборе са изазовима.

- Ради се у пуном капацитету и нема потребе за паником која се ових дана ствара, а надамо се да ћемо до краја године испунити све циљеве које смо зацртали - поручили су из РиТЕ "Угљевик".