latinica  ћирилица
21/10/2024 |  17:34 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Лука Брчко алтернатива за претовар умјесто Луке Плоче (ВИДЕО)

Поплаве које су погодиле Јабланицу и друге херцеговачке општине, онемогућиле су употребу жељезничке пруге, која је била једна од главних рута за снабдијевање робом, нарочито на подручју Федерације. Због немогућности транспорта робе из Луке Плоче, као једна од алтернатива је Лука Брчко.
Лука Брчко (Фото: Јавно Предузеће "Лука Брчко" д.о.о./Facebook) -
Лука Брчко (Фото: Јавно Предузеће "Лука Брчко" д.о.о./Facebook)

Жељезничка пруга од Плоча према сјеверу Српске и Федерације БиХ представљала је жилу куцавицу за транспорт робе. Овом пругом снабдијевани су Тузлански и Зеничко–добојски кантон. Због прекида пруге на подручју Јабланице и блокаде транспорта из Плоча, једно од могућих рјешења је лука Брчко.

- Сада се ради на томе да се прекоморски бродови, који су прије долазили у Луку Плоче и евентуално у Луку Сплит, промијене своју руту и иду на Луку Констанцу у Румунији. Ако би то се десило, тада би сав претовар логично ишао преко Луке Брчко из разлога што Лука Брчко након свих ових улагања има изузетне капацитете - изјавио је директор Луке Брчко Перица Јосић.

Процијењени дневни губици Жељезница Републике Српске тренутно износе око 55.000 марака. Уколико би дошло до већег транспорта роба преко луке Брчко, која има довољне капацитете, ти губици били би знатно смањени.

- У наредном периоду ми очекујемо да ће доћи до одређених транспорта путем Луке Брчко и надамо се да они веома брзо могу да замијене правце који су сада угрожени за тузлански базен. Још немамо тачну ситуацију када би могло да дође до санације пруге кроз Јабланицу - истиче Слађан Јовић, генерални директор Жељезница Републике Српске.

Прекидом жељезничког саобраћаја у луци Плоче блокирано је преко 400.000 тона робе, која чека транспорт. Преусмјеравањем транспорта преко брчанске луке и дистрибутери у Дистрикту виде своју пословну шансу.

- То су првенствено мисли на угаљ и камени угаљ за коксару за потребе Соде у Лукавцу, али и за одређене привредне субјекте овдје у Брчко дистрикту, које ми заступамо. Значај саме Луке Брчко је за претовар сипких терета јако велики и сигуран сам да би то помогло развоју како Луке Брчко, тако и цјелокупне привреде сјевероисточне БиХ - каже извшни директор за логистичке операције Белисар д.о.о. Јово Илић.

Лука Брчко има велику перспективу и могућности. Уколико би роба долазила директно у ову луку, избјегле би се и гужве које сада стварају бројни камиони на границама.