latinica  ћирилица
20/10/2024 |  19:34 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Београд обиљежио 80. годишњицу ослобођења у Другом свјетском рату (ФОТО/ВИДЕО)

Београд је обиљежио 80. годишњицу ослобођења у Другом свјетском рату. Одржано је низ манифестација, а централни догађај био је традиционални марш "Бесмртног пука".
Обиљежавање 80 година од ослобођења Београда (фото: x.com/vlada_srpske) -
Обиљежавање 80 година од ослобођења Београда (фото: x.com/vlada_srpske)

У присуству предсједника Србије Александра Вучића и премијера Српске Радована Вишковића, отворена је изложба "Војна дипломатија на путу ка слободи".

Српски народ никада неће заборавити храброст својих предака у борби за правду против многоструко јачих непријатеља, поручио је Вучић.

Свечаност је почела на Авали гдје је предсједник Србије положио вијенац на споменик Незнаном јунаку.

Упркос чињеницама, данас смо свједоци ревизије историје, рекао је Вучић, приликом отварања изложбе посвећене ослободиоцима. У знак поштовања према страдалим црвеноармејцима, Вучић се обратио на руском језику.

- Ослобођење Београда је симбол снажног савезништва Југославије и Совјетског савеза, српских и руских јединица. Слобода и борба за слободу не познају границе, зато Србија никада неће заборавити братску руку која јој је пружена у тренуцима патње - нагласио је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

На овој изложби војних докумената приказан је само мали дио нашег братства које је исковано заједничким ранама и жртвама, рекао је шеф руске делегације.

- Са огромним жаљењем, ми видимо да у многим земљама савремене Европе долази до прекрајања историје. То је и разумљиво јер многи народи и државе Европе немају сопствене, херојске, историје побједе над нацизмом - изјавио је замјеник предсједника Савјета Руске Федерације Константин Косачов.

У име Републике Српске прослави Дана ослобођења Београда присуствовао је премијер Српске Радован Вишковић, који је истакао да ово није само дан побједе, него и дан братства са великим руским народом.

- Ослобођење Београда Република Српска доживљава као свој дан, који је важан за историју Срба гдје год они живјели. Ево, чињенице говоре - захваљујући Црвеној армији, захваљујући Народноослободилачкој војсци тадашње Југославије, ми смо успјели да се ослободимо окупатора, фашизма и од нацизма и да спасимо и своје постојање и своју традицију - рекао је Вишковић.

На свечаној академији у Народном позоришту обратила се и предсједница парламента Ана Брнабић, која је поручила да данас знамо колико су важни мир и слобода.

- Не треба никада заборавити нешто више од три године мрака током којих су нацисти мучили Београд и његове становнике, сводећи Београд и Београђане на робовски логор. Нећемо престати да се сјећамо његовог ослобођења, жртава Црвеноармејаца и припадника Народнослободилачке војске, а ни оног најсвјетлијег тренутка, а то је застава слободе на Палати Албанија - поручила је Брнабићева

Као и сваке године, главни догађај прославе Дана ослобођења Београда био је марш "Бесмртног пука". Непрегледна колона грађана кретала се од Споменика ослободиоцима Београда до Трга Републике, гдје је одржан музичко – сценски програм у извођењу српских и руских умјетника.