latinica  ћирилица
20/10/2024 |  17:51 ⇒ 19:44 | Аутор: sputniknews.com

Министарство одбране Русије објавило архивска документа о ослобођењу Београда

Централни архив Министарства одбране Русије и Руско војно историјско друштво први пут су објавили архивска документа посвећена ослобођењу Југославије, између осталог и ослобађању Београда.
Русија, Министарство одбране (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV - илустрација) -
Русија, Министарство одбране (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV - илустрација)

У Београдској стратешкој офанзивној операцији учествовале су трупе 3. и дио снага 2. украјинског фронта, Народноослободилачка армија Југославије, оружане снаге Бугарске и Дунавска војна флотила.

У складу са споразумима, постигнутим у септембру 1944. године између Јосифа Стаљина и Јосипа Броза Тита, главни циљеви Београдске офанзивне операције били су пружање помоћи Народноослободилачкој армији Југославије и ослобађању главног града земље – Београда, ослобођење окупираног центра Југославије, као и пораз њемачке армијске групе "Србија".

- Документи о Београдској стратешкој офанзивној операцији (дио Стаљиновог деветог удара) објављени су у специјалном одјељку портала Историја.РФ… Укупно, списак докумената садржи 15 докумената: борбена наређења и извјештаје команде и штаба, борбени дневници на више страница, спискови војних формација, наградних спискова, мапа театра операције, фотографије и скице, направљених током операције - пренијело је Руско војноисторијско друштво.

Према ријечима научног директора Руског војноисторијског друштва Михаила Мјагкова, данас је важно да се у историјским дјелима истакне чињеница да су се совјетски и југословенски војници борили раме уз раме за ослобођење Београда.

- Свијетле странице заједничке борбе за слободу заувијек су урезане у историјско памћење руског и српског народа - рекао је Мјагков.

Према подацима Руског војно-историјског друштва, објављени документи такође свједоче о злочинима које су починили нацисти у Југославији. Овдје су коришћене исте бруталне методе као и раније, на окупираним територијама СССР-а.