latinica  ћирилица
20/10/2024 |  15:40 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

У Београду одржан марш "Бесмртног пука"

У Београду је, поводом обиљежавања 80 година од ослобођења града у Другом свјетском рату од нацистичке окупације, организован марш "Бесмртног пука" од Спомен-гробља ослободилаца Београда до Трга Републике, гдје је уприличен музичко-сценски програм.
Бесмртни пук Србија (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr) -
Бесмртни пук Србија (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr)

Марш су предводили почасни предсједник Фондације "Бесмртни пук" и министар без портфеља у Влади Србије Ненад Поповић, потпредсједник Владе Александар Вулин, министар заштите животне средине Ирена Вујовић, те замјеник предсједника Савјета федерације Русије Константин Косачов, замјеник предсједника руске Думе Петар Толстој и руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко.

Током марша "Бесмртног пука" са камиона су пуштане родољубиве пјесме, иза камиона кретали су се бајкери "Ноћни вукови", дио поворке су чинили грађани и чланови Удружења козака у традиционалним ношњама.

Поповић је рекао новинарима да никада до сада није био оволики одзив за учешће у маршу, који је окупио највише учесника до сада.

Он је истакао да је данас велики дан и да је важно да се спријечи ревизија историје.

Вулин је рекао да је Србија захвална Русији за вијекове борбе за слободу, али и за то што подржава њен територијални интегритет и суверенитет и што никада у историји Срби и Руси нису били на различитим странама, пренио је Тањуг.

- Срби су једини народ у Европи који то сме да каже гласно. Срби су 1944. године били слободни, а сви који су делили са Србима Југославију сматрали су да су окупирани. Историјски неспоразум између Срба и остатка Југославије јесте што смо ми чврсто веровали да их 1944. године ослобађамо од Немачке, а они су то доживели као окупацију - рекао је Вулин.

Претходно је у Спомен-комплексу "Гробље ослободилаца Београда" одржана државна церемонија полагања вијенаца.

"Бесмртни пук" је међународни јавни, цивилно-патриотски покрет за очување личног сјећања на генерације из Другог свјетског рата у оквиру којег учесници марша носе фотографије својих погинулих предака с циљем очувања културе сјећања на оне који су дали животе у ослободилачким и одбрамбеним ратовима од 1912. до 1999. године.

Покрет је настао у Русији 2014. године, а идеја је брзо заживјела у Србији и у свијету.