latinica  ћирилица
20/10/2024 |  15:45 ⇒ 15:48 | Аутор: РТРС

Вулин: Нећемо дозволити промјену историје, а Србији је мјесто уз побједнике

Потпредсједник Владе Републике Србије Александар Вулин учествовао је у маршу Бесмртног пука поводом 80. годишњице од ослобођења Београда.
Марш Бесмртног пука - Фото: Уступљена фотографија
Марш Бесмртног пукаФото: Уступљена фотографија

Вулин је истакао да је осамдесет година од ослобођења Београда велики празник српског народа, велики празник слободе.

- Ми смо се четири године тукли са окупатором, можда и једини у Европи. Црвена армија је стигла 1944. године и са њима је дошла и коначна побједа. За разлику од огромне већине европских народа ми можемо да будемо захвални својим совјетским саборцима, а они могу да буду захвални што су уопште доживјели слободу. Историјски неспоразум између Срба и остатка бивше Југославије и налази се у томе што смо ми чврсто вјеровали да 1944. године ослобађамо од Њемачке, а они су то доживјели као окупацију. Сви Срби су 1944. године били слободни, а сви они који су послије са нама дијелили Југославију сматрали су да су окупирани - истакао је Вулин.

Марш Бесмртног пука у Београду (Уступљена фотографија)

Нагласио је да је Србија захвална Русији за вијекове борбе за слободу, захвална је што подржава територијални интегритет и суверенитет Србије и што никада ни у једном тренутку историје Србија није била на различитим странама.

- Ми смо једини народ у Европи који смије то гласно и да каже. Ми смо једини народ у Европи који, захваљујући предсједнику Александру Вучићу, није и неће увести санкције Руској Федерацији. Ми се за хиљаду мртвих црвеноармејаца нећемо одужити тако што ћемо им порушити споменике, или тако што ћемо им увести санкције или што ћемо им забранити да дођу да обиљеже 80 година слободе коју су донијели, ми нећемо бити тако подли да забранимо совјетским ослободиоцима да дођу на дан обиљежавања ослобођења Аушвица. Ми нећемо дозволити да се историја промијени зато што је наше мјесто у историји мјесто победника - рекао је Вулин и додао "свим Београђанима, свим слободарима читавог свијета честитам дан побједе, честитам дан слободе."