latinica  ћирилица
20/10/2024 |  16:11 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Брнабић: Никада не заборавити жртве за слободу и ослобођење Београда

У Народном позоришту у Београду, у присуству српских и руских званичника, одржана је свечана академија поводом обиљежавања Дана ослобођења града у Другом свјетском рату, са које је поручено да никада не треба заборавити жртве оних који су дали животе за слободу и ослобођење Београда.
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић, која се обратила као изасланик предсједника Србије, рекла је да Србија данас као никада зна колико су важни мир и слобода и да је свјесна колико они почивају на поштовању сопствене прошлости, на учењу из ње, на прихватању вриједности којима нас је учила.

- Те вриједности су не погнути се пред силом, водити своју, а не туђу политику, бити независан, слободан, залагати се за мир - поручила је Брнабићева.

Она је подсјетила на заједничке напоре партизанских, народноослободилачких и јединица Црвене армије, те додала да је обиљежавање 20. октобра - Дана ослобођења Београда, посвета свим безименим и свим знаним херојима који су уградили животе у слободу, љепоту и величину Београда, који захваљуући и њиховој жртви данас може да прави џиновске искораке у будућност.

- Ослободити се тираније био је тих дана задатак којег су се, поред војника којима су командовали Пеко Дапчевић и Владимир Жданов, прихватили и многобројни Београђани, велики, храбри, спремни на жртву зарад тог најсветијег циља - слободе - рекла је Брнабићева.

Она је истакла да не треба никада заборавити нешто више од три године мрака током којих су нацисти мучили Београд и његове становнике, сводећи Београд и Београђане на робовски логор.

- Нећемо престати да се сјећамо његовог ослобођења, жртава Црвеноармејаца и припадника Народнослободилачке војске, а ни оног најсвјетлијег тренутка, а то је застава слободе на Палати Албанија - рекла је Брнабићева.

Она је подсјетила да Црвена армија нигдје није добила такву подршку као у Југославији, а прије свега у Србији, као и да су партизани дали највећи број палих бораца у Другом свјетском рату од свих покрета отпора.

- Заборавити све то, релативизовати или изокренути је гријех не само према прошлости, већ и злочин према будућности која без оваквих темеља и истине неће бити могућа, а тешко да може бити свијетла. И не би било Београда - града одликованог орденом народног хероја - рекла је Брнабићева.

Она је нагласила да је данас највећа обавеза Србије да се бори за сувереност и независност, за слободу и право да сама бира свој пут, пренијели су београдски медији.

Замјеник предсједника руске Думе Пјотр Толстој рекао је да му је част што је данас у Београду, када се слави ова годишњица.

- Наши народи су водили жестоку борбу за ослобођење Европе, наше земље су једине које су на европском континету одбиле да се покоре баварском фашизму - рекао је Толстој.

Он је навео да се данас води друга борба - за освајање умова људи, односно да се у њиховим умовима потпуно промијени слика прихватања онога што се некада догодило и како је стварно било.

- Данас се боримо да наша дјеца и нова покољења живе онако како би они жељели и тој у борби против нас учествују земље чланице НАТО-а. Побједа ће бити наша - поручио је Толстој.