latinica  ћирилица
20/10/2024 |  12:25 ⇒ 15:28 | Аутор: СРНА

Вучић и Вишковић на изложби поводом 80 година од ослобођења Београда; Симбол савезништва (ФОТО/ВИДЕО)

У Београду је, у присуству предсједника Србије Александра Вучића и премијера Републике Српске Радована Вишковића, отворена изложба "Војна дипломатија на путу ка слободи" поводом 80 година од ослобођења Београда од нацистичке окупације.
Вучић и Вишковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Вучић и Вишковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

У згради Предсједништва у Београду обратили су се Вучић и замјеник предсједника Савјета Федерације Русије Константин Косачов.

Вучић је истакао да је ослобођење Београда симбол снажног савезништва.

Вучић се окупљенима у згради Генералног секретаријата предсједника Републике на отварању изложбе "Војна дипломатија на путу ка слободи" обратио и на руском језику из, како је рекао, поштовања не само према гостима, већ и према свим црвеноармејцима који су положили живот на олтар своје отаџбине, Европе и Србије.

Вучић на изложби (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Он је подсјетио да је на данашњи дан прије 80 година завршена Београдска операција, једна од најважнијих битака у Другом свјетском рату.

- На данашњи дан наша прелепа престоница је збацила окове фашистичког угњетавања. Србија је кроз велики антифашистички покрет пружала херојски отпор окупатору. Србија је од првог дана рата изабрала, не страну побједника, и платила је високу цијену за то. Ми нисмо дочекали окупаторске тенкове са цвијећем и зато смо платили високу цијену - нагласио је Вучић.

Замјеник предсједника Савјета федерације Русије Константин Косачов рекао је да је данас велики дан, који се прославља и у Русији.

Он је навео да је велика част цијелој руској делегацији то што је данас у Београду и што присуствује овој свечаности.

- Ослобођење Београда се слави у Русији, јер је то наш празник. Били смо заједно тада, када смо завршили сјајно планирану операцију и наравно заједно смо и сада - истакао је Косачов.

Отварање изложбе "Војна дипломатија на путу ка слободи" (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Београду да је изложба "Војна дипломатија на путу ка слободи" поводом 80 година од ослобођења Београда од нацистичке окупације значајан догађај за српску историју, поготово у вријеме када се покушава прекрајати историја и уједно прилика да се види повезаност и љубав Срба са руским народом.

Вишковић је нагласио да је изложба значајан догађај, поготово у вријеме када се многи који су били на страни нациста и фашиста данас покушавају представити на другачији начин, и истакао да ослобођење Београда Република Српска доживљава као свој дан, који је важан за историју Срба гдје год они живјели.

- Ево, чињенице говоре - захваљујући Црвеној армији, захваљујући Народноослободилачкој војсци тадашње Југославије, ми смо успјели да се ослободимо окупатора, фашизма и од нацизма и да спасимо и своје постојање и своју традицију - рекао је Вишковић.

Промовисана је и поштанска марка посвећена обиљежавању 80 година од ослобођења Београда.

У Београду се данас низом манифестација обиљежава 80 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату од нацистичке окупације.

Претходно је на Авали, код Београда, одржана свечана церемонија полагања вијенаца код споменика совјетским ратним ветеранима, када су вијенце одвојено положили Вучић, те министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић и руска делегација предвођена првим потпредсједником Комитета руске Думе за Заједницу независних држава, евроазијске интеграције и везе са сународницима Константином Затулином.

Церемонији су присуствовали и потпредсједник руске Думе Петар Толстој и замјеник предсједника Савјета Федерације Русије Константин Косачов, а након полагања вијенаца интониране су химне Русије, Бјелорусије, Казахстана, Азербејџана и Србије.

Одржана је и државна церемонија полагања вијенаца и одавања највиших државних и војних почасти код споменика совјетским ратним ветеранима на Гробљу ослободилаца Београда уз учешће руске званичне делегације и министра одбране Србије Братислава Гашића, те представника Града Београда.

Након тога је у 12.00 часова кренуо марш "Бесмртног пука" од споменика Ослободилаца Београда до Трга републике.

У 14.00 часова у Народном позоришту предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић, као изасланик предсједника Србије, обратиће се на Свечаној академији поводом обиљежавања 20. октобра, Дана ослобођења Београда у Другом свјетском рату.

По подне је, од 15.30 до 19.30 часова, предвиђен концертни програм на Тргу републике уз учешће умјетника из Србије и гостију из Русије - фолклорне групе "Пелагеја" и Државног ансамбла руских козака "Козачка кућа", град Волгоград, док ће у 20.30 часова бити организован и свечани ватромет изнад Београда.

Београд је у Другом свјетском рату ослобођен 20. октобра, послије три године и седам мјесеци њемачке окупације.

Снаге совјетске армије уз помоћ снага Народноослободилачке војске Југославије /НОВЈ/ ослободиле су тада Београд након вишедневних тешких борби и уз бројне жртве.

Совјетске снаге су након тога радиле и деминирање многих зграда у Београду, а на некима од њих се и данас може видјети натпис "Проверено - мин нет" /провјерено, мина нема/.