latinica  ћирилица
20/10/2024 |  10:24 ⇒ 10:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Безбједносна ситуација у Србији стабилна, протести нису нарушили ред и мир

Безбједносна ситуација у Србији је, према оцјени министра унутрашњих послова Србије Ивице Дачића, и поред протеста против ископавања литијума стабилна, а јавни ред и мир нису нарушени.
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

- Јавна окупљања у Србији су слободна и није проблем да се најављени протести одрже, али кривична дјела која из тога настају не могу да буду толерисана. Наш приступ протестима је да се поступа без употребе средстава силе и принуде и нико у тим протестима није ухапшен, а они који су привођени, привођени су ради давања изјава - рекао је он за Танјуг.

Додао је да се могу истрпити краће блокаде, али да се сигурно неће толерисати дуже блокирање, посебно међународних саобраћајница.

- Полиција не жели да изазива сукобе, али ако се неко веже за пругу и хоће ту да остане десет дана и да саобраћај не може да функцинише, то није реално да се толерише - рекао је Дачић.

Он је навео да се министарство на чијем је челу сада бави припремом законских решења у покушају смањења број саобраћајних несрећа у земљи и санирања њихових посљедица, и навео да није лако наћи рјешења за то, будући да се испоставило да су починиоци често повратници, дакле они који су већ узроковали несреће, па се поставља питање какав је уопште ефекат пооштравања мјера.

Дачић је рекао да се ради и на измјенама Закона о оружју.