latinica  ћирилица
18/10/2024 |  13:39 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Којић: Ове игре нису нешто ново, сигуран сам да су договорене са Шмитом

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине Милорад Којић сматра да се протестом против Кристијана Шмита у Сарајеву ствара привид да нису само Срби против њега, те наводи како је сигуран да су то Бошњаци договорили са Шмитом.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је рекао да је сагласан са тим да Шмит треба да оде из БиХ јер нема статус високог представника.

- Суштински се разликујемо у томе да неко ко није добио легитимитет и потврду Савјета безбједности УН не може да буде високи представник и обавља такву функцију у БиХ - рекао је Којић Срни.

Он је изразио увјерење да протест у организацији Асоцијације независних интелектуалаца "Круг 99" представља само привид да Шмит не испуњава интересе Бошњака, те да се тиме реализује заједнички договор и ствара привид о његовој објективности.

- Ове игре нису нешто ново у смислу Бошњака када је у питању "Круг 99". Сигуран сам да су заједно договорене и осмишљене са Шмитом - рекао је Којић.

Он се осврнуо и на захтјев предсједник Асоцијације "Круг 99" Адија Куленовић да се именује нови високи представник, чиме је у ствари признао да Шмит није именован и да нема легитимитет.

- Вјероватно, не желећи то да каже, потврдио је да Шмит нема легитимит и да не може да обавља позицију за коју се лажно представља - оцијенио је Којић.

Асоцијација независних интелектуалаца "Круг 99" организовала је јуче протест испред зграде ОХР-а у Сарајеву као израз незадовољства намјером Кристијана Шмита да се пред Европским судом за људска права обрати поводом пресуде у предмету "Ковачевић".

Неколико стотина грађана блокирало је саобраћај и скандирало "Шмите одлази, напоље, напоље".

Окупљени су носили транспаренте на којима је писало "Спроведите пресуде Европског суда за људска права".