latinica  ћирилица
18/10/2024 |  14:50 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Подршка повријеђеној докторки и запосленима Дома здравља Братунац

Дом здравља у Бањалуци најоштрије осуђује напад на Снежану Стојановић, породичног доктора у Дому здравља Братунац, те упућује подршку њој, као и свим запосленим у тој здравственој установи.
Дом здравља Бањалука (Фото: domzdravljabanjaluka.com) -
Дом здравља Бањалука (Фото: domzdravljabanjaluka.com)

- Бањалучки Дом здравља као највећа здравствена установа примарног нивоа здравствене заштите Републике Српске, оштро осуђује сваки облик насиља, а посебно над здравственим радницима. Већ дужни низ година упозоравамо све надлежне институције о проблемима са којима се сусрећу здравствени радници који пружају услуге на примарном нивоу здравствене заштите - саопштено је из Дома здравља Бањалука.

Вербални и физички напади на медицинско особље се, како наводе, дешавају много чешће, а јавност најчешће о њима није упозната.

Из ове здравствене установе посебно напомињу да ови напади угрожавају животе здравствених радника и проузрокују трауме које могу довести до професионалне грешке у раду, остављају посљедице, не само на здравственог радника, него на цијели колектив.

- Поставља се питање како здравствени радник може даље наставити рад у условима у којима му је угрожен живот и како може наставити пружати медицинску помоћ када ни сам није сигуран за своју личну безбједност - наводе из бањалучког Дома здравља.

Посебно су, како наводе, угрожени здравствени радници који раде у ноћним сатима када по здравствене услуге долазе грађани са оправданим захтјевима, али и по услуге које иначе могу добити у току цијелог радног дана и викендом код свог ординирајућег доктора.

- Овакав однос према здравственим радницима у домовима здравља, поред осталих проблема, доводи до тога да нико не жели да ради у хитној помоћи и породичној медицини нити да се опредијели за специјализације из ових области јер се сматра да је рад презахтијеван, опасан и ризичан - истичу из Дома здравља Бањалука.

Из ове здравствене установе изражавају огромно незадовољство, али и разочарање свих радника ове установе, јер су, како наводе, здравствени радници доведени у врло незавидну ситуацију и изложени негативном притиску јавности само зато што стручно и професионално раде свој изузетно тежак и одговоран посао онако како најбоље знају.

- Повријеђеној докторки Стојановић желимо брз опоравак од задобијених повреда и претпрљеног стреса, у нади да се овакви инциденти неће више дешавати и да ће се овај проблем системски ријешити - закључује се у саопштењу бањалучког Дома здравља.

Са циљем расвјетљавања напада на докторку у Дому здравља у Братунцу, из Окружног јавног тужилаштва у Бијељини Срни је речено да је наређено предузимање мјера ради прикупљања потребних доказа да би била донесена правилна тужилачка одлука.

Из полиције је саопштено да је М.Д. ухапшен због сумње да је у ноћи између сриједе и четвртка у Дому здравља у Братунцу физички напао С.С.

Докторка је задобила лакше повреде главе и грудног коша након што ју је физички напао пацијент у Дому здравља у Братунцу.