latinica  ћирилица
18/10/2024 |  14:24 ⇒ 15:24 | Аутор: РТРС

Проблем Трговске горе: Не испуњава се ни један параметар за локацију одлагалиштва

У Бањалуци је данас одржан округли сто "Случај Трговска гора". На скупу су учествовали еминентни стручњаци из Института за технологију нуклеарних и других минералних сировина из Београда, Технолошког факултета из Бањалуке, чланови Експертског тима, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник и представници Академије наука и умјетности Републике Српске, који су се у досадашњем раду посебно бавили темом Трговске горе.
Конференција за новинаре, АНУРС - Фото: РТРС
Конференција за новинаре, АНУРСФото: РТРС

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник истакао је значај учешћа академске заједнице у проналажењу рјешења за проблем Трговске горе, како би се поред теренских истраживања јавности представиле и друге пријетње потенцијалне изградње одлагалишта нуклеарног отпада на локацији Трговске горе.

Випотник је рекао да су то безбједносне, миграционе, као и друге пријетње, те подсјетио да су геолошка, сеизмолошка и друга истраживања већ указала да Черкезовац не испуњава ниједан од параметара да ту буде смјештено одлагалиште.

Декан Технолошког факултета Универзитета у Бањалуци Борислав Малиновић рекао је да се овај округли сто одржава у оквиру међународне научне конференције "15. Савјетовање хемичара, технолога и еколога Републике Српске", коју организује Технолошки факултет.

На конференцију је пријављено 168 научних радова из 24 земље, те шест пленарних предавача који долазе из Јапана, Мексика, Шпаније, Велике Британије, Србије и Хрватске.

- Конференција се бави са 10 тематских области, међу којима је и заштита животне средине и еколошко инжењерство, те нам је то прилика да дамо допринос ширењу свијести јавности о овом веома битном проблему - рекао је Малиновић.

Предсједавајући Експертског тима БиХ за Трговску гору Емир Диздаревић рекао је да се ријечи академске заједнице много даље чују од ријечи оних који се могу површно бавити одређеним проблемом.

- Експертски тим има доста капацитета у интелектуалном знању, али смо искористили институционалне капацитете ентитета у БиХ како бисмо пратили истраживања која је радила Хрватска - рекао је Диздаревић.

Он је напоменуо да опасности пријете у области геологије, сеизмологије, геофизике, хидрогеологије, геотектонике, али и посебно у области безбједности, односно начина паковања отпада.