latinica  ћирилица
18/10/2024 |  15:07 ⇒ 15:11 | Аутор: СРНА

Добој сада има висок степен заштите од бујичних поплава

Реализацијом пројекта изградње канала Лијешањ и Граб, као прве линије заштите од брдских вода ужег градског подручја Добоја, овај град је добио висок степен заштите од бујичних поплава, саопштено је из Јавне установе "Воде Српске".
Воде Српске - Фото: илустрација
Воде СрпскеФото: илустрација

- Реализација овог пројекта је од великог значаја за град Добој и за његове грађане. Поред адекватне заштите од поплава, грађани су добили и уређено мјесто гдје могу прошетати и уживати у природи - наведено је у саопштењу.

Из овог предузећа подсјећају да уже градско подручје Добоја није имало комплетан систем заштите од брдских вода и било је под високим поплавним ризиком усљед угрожености од великих вода ријеке Босне заједно са поводњима на ријекама Усора и Спреча.

Каналима Лијешањ и Граб протицајни профил знатно је проширен, а новоизграђено корито може да прими доста већу количину воде.

Осим тога, и пропратни лијеви одбрамбени насип ободног канала ка граду је реконструисан, односно ојачан и по потреби издигнут.

Извођач је извео радове у складу са уговором, пројектном документацијом, прописима и правилима струке квалитетно и у складу са техничким спецификацијама, па је 17. јула извршена контрола радова и примопредаја.

Одмах након поплаве у мају 2014. године, у оквиру интервентних мјера које је спровела Јавна установа "Воде Српске" урађена је техничка документација, а затим су изведени и радови на уређењу најнизводније дионице потока Лијешањ, односно ушће у ријеку Босну у дужини од око 125 метара, са изградњом парапетног зида уз лијеву обалу канала у дужини од око 60 метара.

У фебруару 2023. године потписан је уговор за реализацију пројекта "Регулација потока Лијешањ и Граб у Добоју" са извођачем радова "Кесо градња" Зворник.

Вриједност пројекта је износила 2.464.351 КМ без ПДВ-а, а финансиран је из кредита Европске инвестиционе банке за мјере заштите од поплава у Републици Српској.

Извођач је почео радове 27. марта 2023. године на основу главног пројекта Завода за водопривреду Бијељина.

- У оквиру реализације пројекта, између осталог, изведени су радови на регулацији корита потока Лијешањ и Граб, изграђени објекти за стабилизацију ријечног дна, урађена је низводна и узводна прелазна дионица, рехабилитација постојећих и изградња нових каскада за савладавање висинских разлика, објекат ушћа потока Граб у поток Лијешањ, те пропусти - мостови - наводи се у саопштењу.

Осим тога, изведени су радови на уређењу канала Лијешањ у зони ушћа у ријеку Босну на дужини од 2.344 метра и регулација ободног канала Граб у дужини од 665 метара од ушћа са ободним каналом Лијешањ ради потпуног елиминисања поплавног ризика од сливних вода водотока Лијешањ и Граб у Добоју.

Приликом реализације пројекта урађено је укупно 27 стабилизационих прагова на потоку Лијешањ и 12 на потоку Граб.

На потоку Лијешањ постојале су четири каскаде које су задржане, а изграђене су још четири нове.

Три постојећа пропуста су уклоњена и замјењена са три нова која су армирано бетонска.