latinica  ћирилица
18/10/2024 |  15:16 ⇒ 15:22 | Аутор: СРНА

Додик: БРИКС је будућност, Српска ту види своју прилику

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је БРИКС будућност и веома моћна организација, која стално расте, те да Република Српска види у томе своју прилику.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Говорећи о 16. самиту лидера БРИКС-а који почиње 22. октобра у Казању, којем ће присуствовати заједно са бројним другим званичницима, предсједник Додик је рекао у интервјуу Срни да је Република Српска дуго слушала европске бајке, и могла их је слушати још годинама да и они у ЕУ нису постали свјесни да постоје и неке друге могућности.

- Ми нећемо затворити врата за сарадњу, отворени смо за све оне који виде потенцијал у Републици Српској, могућност за сарадњу и жељу да се она унапређује. Указана нам је велика част да можемо да се појавимо на Самиту БРИКС-а у Казању. То говори о природи наших односа са Русијом и пријатељству које показује предсједник Владимир Путин. Желимо да будемо тамо гдје се прича о расту, развоју и новим могућностима сарадње - истакао је Додик.

Он је оцијенио да ће брзо доћи дан када ће све већи број чланица ЕУ говорити о важности сарадње са Русијом.

- Сада постоје неки притисци, па чак и пријетње, условљавања, али избори у Америци ће показати колико је Европа наивно пратила сва њихова условљавања и како се неке политике мијењају. Ми смо остали досљедни нашим политикама и неутрални у свим сукобима у које су нас велике силе жељеле угурати. Република Српска наставиће да дјелује у складу са својим политикама и јача односе који су се показали као изузетно важни за нас и на глобалном плану донијели нам значајну подршку - нагласио је предсједник Српске.

Он је навео да се данас много прича о Републици Српској, а да смо највише слушали измишљотине пласиране преко медијске мреже дијела запада који нас је представљао као сецесионисте, лоше момке, али да све што су причали и лагали није дало никакав резултат.

Додик је нагласио да је данас велики број оних који знају да требају разговарати са нама, а не причати с другима о нама и наметати нека своја рјешења.

- И ми желимо да дођемо до свих њих и са свима да разговарамо. То што би неки да нам командују, а не могу, то је њихов проблем. Увијек ћемо бити за сарадњу и договор, наметања нису у духу српског народа и никада их нећемо прихватити, као што се нећемо обазирати и на оне који било шта коментаришу. Русија и предсједник Путин су наши пријатељи, као што су наши пријатељи и сви они који нам показују поштовање и уважавају наша права и наш глас - констатовао је Додик.

У БиХ НИКО НЕЋЕ РАТОВАТИ, НИТИ ИМА РАЗЛОГА ЗА ТО; ТУ ПРИЧУ ПЛАСИРАЈУ ОНИ КОЈИ ПЛАНИРАЈУ ДА НАПРАВЕ НЕКИ НОВИ ХАОС

Коментаришући изјаву новог генералног секретара НАТО савеза Марка Рутеа да га брине сецесионистичка политика и хибридно и сајбер дјеловање Русије на западном Балкану, предсједник Српске је нагласио да се прича о сецесионизму користи као покриће да би странци сакрили чињеницу да ништа у Украјини не иде како су планирали.

- Какве су то глупости о утицају Русије, кад у БиХ Американац поставља и склања људе како му је воља преко њемачке марионете и то је као позитиван и добар утицај? Овдје се неко добро спрда са нама и користи нас за своја препуцавања у овом рату који воде против Русије. Ми смо рекли да смо неутрални, јер је то најбоље за нас. Пружамо подршку коначном постизању мира и противимо се сваком облику насиља. Нећемо се одрећи наших пријатеља и нећемо стати на страну оних који су ово и започели - поручио је предсједник Српске.

Он је у интервјуу рекао да се међународно право и правда морају заштитити и не може на њих полагати право само Америка и да она према свом нахођењу одлучује шта је то исправно и праведно.

- Постоје неки закони, чињенице, а требала би да постоји и чврста опредијељеност за мир. То не видимо код Американаца - констатовао је Додик.

Коментаришући изјаву бившег званичника ОХР-а, њемачког политолога Александера Ротерта да су интервенцијом америчког државног секретара Ентонија Блинкена на Космет и доласком директора ЦИА-е Вилијама Бернса у БиХ, како каже, вјероватно спријечени ратови, предсједник Српске је рекао у интервјуу Срни да сваки пут кад прочита текст неког бјелосвјетског хохштаплера о наводном рату у БиХ зна да Американци, Британци и Нијемци опет планирају да направе неки нови хаос.

- Они то никада нису престали радити. Живимо годинама тај њихов хаос звани БиХ.
Озбиљним и одговорним радом, са пуном посвећеношћу да сачувамо наша права која нам гарантује Дејтон, успјели смо да отргнемо Републику Српску од њиховог утицаја и заштитимо наш народ. Овдје нико неће ратовати, нити има разлога за то. Свако има своје и свако је на своме, и то Дејтон гарантује. Мир, стабилност, дијалог и договор су основни приоритети и заједнички задатак свих нас у БиХ је да то и обезбиједимо. Било каква прича о унитаризацији је апсолутно неприхватљива и немогућа, и доводи нас до тачке када се у БиХ и формално дијелимо на три дијела и у којој свако иде својим путем - поручио је Додик.

Ту није ријеч о никаквој сецесији, поновио је Додик, него о разлазу БиХ као заједнице двије државе које не желе да буду заједно.

- Ко подржава босанске муслимане у унитаризацији, подржава и стварање неке њихове муслиманске државице коју могу да праве како они мисле, као што тиме дају и подршку апсолутној самосталности Републике Српске. Те ствари су потпуно јасне и никавим дезинформацијама се не могу сакрити - констатовао је Додик.

КОНАКОВИЋ ЈЕ СРАМОТА ЗА БОШЊАКЕ И АМЕРИЧКА ПОДВАЛА, ЈЕФТИНА КОПИЈА БАКИРА

Реагујући на изјаву министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића у Лозани на Конференцији о противминском дјеловању у Украјини да је БиХ, како тврди, 2022. године у Генералној скупштини Уједињених нација подржала резолуцију којом се осуђује "руска агресија на Украјину", и да БиХ настоји да усклади своју спољну политику са спољном и безбједносном политиком ЕУ, предсједник Додик је истакао да Конаковића нико и не доживљава као министра, него као неког ко мора да иде по свијету и пласира лажи да би испреговарао останак на слободи.

Он је рекао да и други званичници читају вијести и податке о БиХ, па имају много тога занимљивог да прочитају и о Конаковићу.

- Када анализирају да је то човјек повезан са нарко картелима, тешко да могу повјеровати у лажи које прича, а које се врло лако могу провјерити. Нигдје не постоји могућност да се спроведе оно што он прича и то је свима познато, али је просто невјероватно до које мјере тај човјек иде. Он је срамота за Бошњаке и америчка подвала, јефтина копија Бакира /Изебеговића/, и гора тиме што се њом лакше управља. Можда сад страни фактор подржава тај хаос који праве Бошњаци, али неће то увијек бити тако. Показали су то и са активностима Кристијана Шмита у вези са Славеном Ковачевићем. Само наиван може вјеровати да ће босанским муслиманима странци дати све што желе. На крају ће само развалити БиХ до краја. Нама то одговара и то ћемо и подржати - поручио је предсједник Републике Српске.

ХРВАТИ ОДЛУЧИЛИ ДА БАЛАНСИРАЈУ СА ШМИТОМ, АЛИ БРЗО ЋЕ ВИДЈЕТИ ДА ИМ ТО НЕЋЕ ДОНИЈЕТИ НИШТА ДОБРО

На питање да прокоментарише изјаву министра правде у Савјету министара Давора Бунозе у вези са предметом "Славен Ковачевић" да се све пресуде Европског суда за људска права морају поштовати и провести, предсједник Српске је подсјетио да се само прије неколико дана цијело Сарајево дигло против изјаве Андреја Пленковића о томе како су пресуде суда у Стразбуру фабриковане и када то он каже онда нема реакција из ЕУ.

- То је то лицемјерство које стално гледамо. Искуство нас учи да се само Срби нападају када кажу како стоје ствари. Хрвати очигледно имају неке своје замисли и то је легитимно. Међутим, ми нећемо остати недеоречени у свему томе. Одлучили су да балансирају са Кристијаном Шмитом јер виде неки свој интерес, али брзо ће увидјети да им то неће донијети ништа добро. Хрвати веома добро знају, исто као и ми, да не постоји никаква БиХ тамо гдје неки Шмит иде и намеће законе - нагласио је Додик.

Он је поручио да неће одустати од рјешавања питања Уставног суда БиХ, те да стране судије коначно морају да оду и да ће се то сигурно догодити.

Говорећи о повлачењу Приједлога Закона о Уставном суду БиХ од делегата СДС-а у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Желимира Нешковића, Додик је рекао да ће СНСД предложити закон и да ће видјети шта ће СДС тада рећи.

- Желим негдје да вјерујем да је овај Нешковић донекле имао искрене намјере, јер смо подржали његов приједлог. Признао је да је вршен притисак и као оправдање за повлачење оптужио СНСД, али чињеница је да га је његова странка приморала да уради тако нешто - нагласио је предсједник Српске.

ВУКОВИЋ НИЈЕ СРПСКИ ДЕЛЕГАТ, ВЕЋ СТРАНИ ПОДАНИК; ОН ЈЕ ПОКАЗАО СВОЈ ОДНОС ПРЕМА ИНСТИТУЦИЈАМА СРПСКЕ

Говорећи о изјави Ненада Вуковића из ПДП-а, којег је ЦИК именовао за делегата у Дому народа Парламентране скупштине БиХ, да очекује бржу динамику рада овог дома у будућности, Додик је одговорио да не постоји никакав српски делегат Ненад Вуковић с обзиром на чињеницу да Устав јасно прописује како и ко бира делегате у Дому народа.

Према његовим ријечима, Вуковић није српски делегат, него страни поданик који се мимо свих процедура и правила прогласио делегатом.

- Њега није потврдила Народна скупштина Републике Српске и то показује какав он има однос према институцијама Републике Српске - истакао је предсједник Српске.

Он је навео да је Вуковић деструктиван човјек који припада оним структурама које су радиле на слабљењу Републике Српске. "Те структуре ПДП-а уништиле су и СДС, јер су заједно с њима почели да кокетирају са странцима и да се удаљавају од својих политика. Биће времена да видимо како ће се даље понашати, али потпуно је јасно ко контролише њихов рад и шта се од њих може очекивати", оцијенио је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је истакао да је ПДП интересни пројекат који од политике познаје само појам политичке трговине, те да ова странка практично не постоји у Републици Српској, али се неки Вуковић нашао да објашњава како треба да ради парламент и да се намеће као неки фактор убрзања.

- ПДП је једино убрзао свој нестанак погубном политиком коју воде, потпуне послушности странцима - констатовао је Додик.

ШМИТ РЕКАО О АЛИЈИ ИЗЕТБЕГОВИЋУ ОНО ШТО МИСЛЕ СВИ СТРАНЦИ

Коментаришући саопштење ОХР-а у којем су на упите федералних медија одговорили да је Алија Изетбеговић први предсједник Предсједништва БиХ и "кључна личност за постизање мира и Дејтонског мировног споразума", те да је "спасио животе људи", правдајући на тај начин Шмита пред бошњачком јавношћу која је протестовала због његове раније изјаве да је неприхватљиво стављање слике, како је рекао, Ратка Младића и Алије Изетбеговића у уџбенике, Додик је одговорио да се Шмит уплашио како ће сачувати живу главу у БиХ, јер, опет, ове такозване силне пробосанске снаге протестују, па су му босански муслимани из ОХР-а смислили нову лаж.

- Рекао је он тачно оно што је мислио, и оно што је раније рекла Карла дел Понте. Мисле то сви странци, а мудро ћуте и ударају на нас Србе свим средствима. Како је могуће да никоме не смета окупљање ових интелектуалних 'пробосанских' громада, а смета им кад се ми достојанствено окупимо у огромном броју и кажемо да нам је доста да неки лажни Шмит овдје намеће законе? Волио бих да сам и ја био на тим протестима испред ОХР-а, само да су избацили то 'пробосански'. Радо бих им пружио подршку да заједно избацимо тог преваранта - нагласио је Додик.

Он је рекао да босански муслимани знају да ништа не могу без Срба и Хрвата и да стално понавља и позива, што и птице на грани знају, да се договарају.

- Странци ће увијек радити све што је у њиховом интересу. Дајте више да скупа радимо оно што је најбоље за нас, да се договарамо. Али, џаба, они неће. Ето им сад протести, скупови, па сами нека га тјерају. А нека знају да и ми озбиљно радимо на томе да га пошаљемо кући, али брже би ишло кад бисмо сви стали заједно иза тога - констатовао је предсједник Српске.