latinica  ћирилица
18/10/2024 |  12:34 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Мазалица: Предсједник Српске послао снажну поруку да не пристаје на уцјене

Понуду предсједнику Српске Милораду Додику да прихвати централизацију БиХ да би добио ослобађајућу пресуду пред Судом БиХ највјероватније су дали они који су имали утицај на покретање "тог циркуса" и кризе, сматра замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Срђан Мазалица.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Мазалица је оцијенио да је вјероватно учињено преко неких канала које Додик не може открити.

- С друге стране, он је послао снажну поруку да не пристаје на уцјене, али рекао бих и на блеф, с обзиром на то да се овај процес може зауставити у терминалној фази и од оних сила којима није циљ даља радикализација у БиХ - рекао је Мазалица Срни.

Он је навео да није искључена могућност да је неко из Српској ненаклоњених страних амбасада или близак Кристијану Шмиту дао такву понуду, рачунајући на страх Додика од осуђујуће пресуде.

- Сумњам да је то неко из институција ЕУ, јер сам у неформалним разговорима с њима и представницима још неких амбасада стекао утисак да не подржавају ни Шмитов закон, ни судски процес. Све то је неспојиво са европским интеграцијама - рекао је Мазалица.

Он је додао да избацивање страних судија из Уставног суда БиХ јесте европска тема, уз чињеницу да је Европска комисија више пута критиковала Шмитово кориштење такозваних бонских овлаштења, те напоменуо да све на том плану радило због имовине, што није европска тема.

- Изборни закон дјелимично јесте, али неколико одредби због којих је он и наметнут имају за циљ елиминацију Додика из политичког живота. Европљани не инсистирају на даљој централизацији, што се видјело и из 14 приоритета, али и Реформске агенде која је сада на столу - напоменуо је Мазалица.

Он је констатовао да се од почетка могло претпоставити да има више сценарија и исхода суђења Додику, од тога да му се загорчава живот, понижења у судници, да се Народна скупштина обесхрабри да доноси законе, да се предсједнику Српске онемогући политичко дјеловање, слободно кретање и међународни ауторитет, до насилног спровођења казне затвора, сукоба и слично.

- Када би се донијела осуђујућа пресуда, то би био преседан и велика мрља за ауторитет и интегритет Суда, а власти Српске сигурно не би дозволиле да њен предсједник служи казну затвора. То би довело до даље радикализације политичких прилика и застоја који би задесио БиХ на свим пољима - оцијенио је Мазалица.

Он је истакао да постоје гласови у Европи, првенствено из институција и неколико земаља ЕУ који нису сагласни са тим притисцима на Српску, а угрожавају шансе за нормалан развој БиХ и кретање ка европским интеграцијама.

- За пола мјесеца долази до избора у САД и питање је какав ће став према овоме заузети нова америчка администрација. Евидентно је да се суђење Додику и Лукићу убрзава и да је присутна нервоза код судије Суда БиХ Сене Узуновић која је након неколико одустајања других судија пристала да одради прљав посао за Шмита и америчког амбасадора Мајкла Марфија - закључио је Мазалица.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је након суђења у сриједу, 16. октобра, да му је за ослобађајућу пресуду понуђено да прихвати разне ствари о централизацији БиХ, што је одбио.

Додик је нагласио да је то разлог због којег се покушава убрзати процес који се пред Судом БиХ води ради непоштовања одлука Кристијана Шмита.