latinica  ћирилица
30/08/2024 |  13:32 ⇒ 13:40 | Аутор: РТРС

Инспекторат Српске: Неисправна вода у Верићима; Водовод: Правити разлику између градског и локалних система (ФОТО)

Након што су из Инспектората Републике Српске саопштили да вода на локалним извориштима Верићи и Суботица није исправна, из бањалучког Водовода напомињу да се мора правити разлика између градског и локалних система.
Вода (фото:  EPA-EFE/KOEN VAN WEEL - илустрација) -
Вода (фото: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL - илустрација)

Уз приложене фотографије на којима су извјештаји о узорковању воде и резултатима мјерења на терену, из Водовода напомињу да је анализу воде у Верићима прошле седмице вршио Институт за јавно здравство Српске. 

- И поред тога што ћете се и сами увјерити да су налази исправни, молимо вас да правите разлику између градског и локалних система. Само градски водовод има комплетне системе филтрације и пречишћавања, док су локална изворишта подложна замућењима. Одговор на нове оптужбе да вода на локалним извориштима није исправна пронаћи ћете у приложеним фотографијама - поручују из Водовода. 

Подсјетимо, из Републичке инспекције за храну саопштили су да ће данас наставити контролу исправности воде за пиће на подручју града Бањалука јер је и након поновљене анализе узорка воде из локалног водовода Верићи исти поново оцијењен као неисправан због повећаног броја укупних колиформних бактерија и присуства ентерокока.

Поред овог узорка, као неуредан оцијењен је и узорак из локалног водовода Суботица такође због повећаног броја бактерија и присуства ентерокока, наводи се у саопштењу.

- Обзиром да је у извјештајном периоду за јуни и јули након испитивања исправности воде локалних водовода на подручју Града Бањалука утврђена неисправност исте у Верићима и Суботици, те да су и након препоручених појачаних хигијенско-епидемиолошких мјера и третмана у преради и дезинфекцији воде резултати и даље неуредни, надлежна инспекција је оцијенила да постоји потреба за хитним предузимањем мјера - истичу из Републичке управе за инспекцијске послове.

У току дана по налогу инспекције извршиће се поновно узорковање воде из наведених локалних водовода, уз присуство инспектора, као и из неколико других локалних водовода.

- У циљу превентивног дјеловања и заштите здравља становништва, надлежна инспекција је у наредном периоду планирала контроле и осталих локалних водовода на регији Града Бањалука. Вода је основна животна намирница и као таква мора бити доступна нашим грађанима у стању које задовољава прописане норме исправности, безбједности и квалитета - напомињу из Републичке управе за инспекцијске послове.