latinica  ћирилица
30/08/2024 |  13:21 | Аутор: СРНА

Граорац: Потрагу да преузму институције Српске

Предсједница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац поручила је да породице несталих заслужују да Република Српска преузме процес проналажења и идентификације од Института за тражење несталих лица БиХ, који је од 2008. године идентификовао само 62 посмртна остатка Срба.
Исидора Граорац - Фото: РТРС
Исидора ГраорацФото: РТРС

На списку несталих из Републике Српске још се налази 1.636 лица и Република Српска треба да преузме рјешавање овог хуманог питања како би породице пронашле потребан мир, истакла је Граорац.

Она је навела да породице несталих прије свега захтијевају информацију, каква год била.

- Ми данас у ствари немамо ништа, тако да је сасвим сигурно да било који корак може само значити корак напред, сигурно не назад. Захтијевам да се о овом питању позабаве институције Републике Српске. Мени су само проблем очи које гледају у мене и траже помоћ. Од Института за нестала лица БиХ је нећемо добити и то је јасно - рекла је Граорчева на Озрену, гдје је присуствовала обиљежавању Дана несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Она је рекла да се у спомен-костурницама налази 570 тијела која нису идентификована, а за које ова организација добија уверавања из Међународне комисије за нестала лица да се не могу идентификовати због разних разлога.

- То је јако велики број да бисмо вјеровали у то да ниједно од тих тијела не припада тијелима која ми још тражимо, која се налазе на списку несталих из Републике Српске, а њих је 1.636 - навела је Граорац.

Она је упозорила да је много година прошло од рата и да је немогуће очекивати да сви случајеви несталих лица буду и ријешени, али да свакако став ове организација није да треба стати и одустати.

Република Српска, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, трага за још 1.636 несталих. Од тог броја 620 је бораца, 12 припадника МУП-а Републике Српске и 1.004 цивила, од којих су 312 жене и дјеца.

Током рата убијено је 26.048 бораца и 8.994 цивила.