latinica  ћирилица
30/08/2024 |  13:11 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

ФЗО Српске: Услуге хитне помоћи се не смију наплаћивати

Због пријава осигураника да им се у службама хитне медицинске помоћи појединих домова здравља наплаћују услуге, Фонд здравственог осигурања Републике Српске строго је нагласио, да су услуге хитне медицинске помоћи за све грађане бесплатне.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске -
Фонд здравственог осигурања Републике Српске

- ФЗО Српске услуге хитне медицинске помоћи финансира за све грађане, осигуране и неосигуране, и не смије се дешавати да се услуге пружене у хитној помоћи наплаћују грађанима, без обзира јесу ли осигурани, гдје им је мјесто пребивалишта, у којој установи су регистровани и слично. Истовремено, апелујемо и на грађане да не злоупотребљавају службе хитне медицинске помоћи и да се овим службама обраћају када је то неопходно због виталне угрожености, односно озбиљног ризика по здравље, јер у супротном могу да испаштају пацијенти којима је заиста потребно хитно збрињавање - додају у саопштењу.

Наводе, да домови здравља добијају средства од ФЗО Српске за хитну медицинску помоћ према броју становника на подручју које покривају.

- Упркос томе, уочили смо да има случајева наплаћивања услуга у службама хитне помоћи и оне су од стране здравствених радника евидентиране као услуге пружене на лични захтјев пацијента. Међутим, у службама хитне помоћи не би требало уопште да се пружају ''услуге на лични захтјев'', већ да се збрињавају пацијенти којима је потребна хитна, неодложна здравствена заштита. Напомињемо да се у Интегрисани здравствени информациони систем уносе медицински параметри и подаци о пацијенту и не одређује ИЗИС да ли је пацијент у стању хитноће, нити да ли нека услуга треба да се наплати, већ то искључиво одређује надлежни здравствени радник - наводе у саопштењу.

Кажу, да ова појава није честа, али се спорадично дешава, а Фонд настоји да правовремено реагује како би заштитили права осигураних лица, односно да пацијенти не плаћају нешто што је за њих Фонд већ платио.

- Међу пацијентима којима су наплаћиване услуге било је и осигураних лица старијих од 65 година, дјеце, као и трудница, који су при томе и регистровани у тим домовима здравља, те сматрамо недопустивим да се посебно овим категоријама осигураника наплаћују услуге, јер они не треба да плаћају ни партиципацију, а камоли пуну цијену услуга и то у службама хитне помоћи. Осигуранике обавјештавамо да имају могућност да поднесу захтјев за рефундацију средстава уколико су им наплаћене услуге у хитној помоћи, а ти трошкови ће ићи на терет здравствених установа које су наплаћивале услуге - додаје се у саопштењу.

Фонд ће спровести контроле у свим домовима здравља у којима је примјећено наплаћивање услуга у службама хитне медицинске помоћи и примјењиваће уговором прописане казне у случају утврђених неправилности у раду.