latinica  ћирилица
30/08/2024 |  15:37 | Аутор: СРНА

Модрича: Побољшан квалитет ваздуха, укинуте интервентне мјере

Штаб за ванредне ситуације у Модричи укинуо је данас интервентне мјере након знатног пада концентрације загађујућих материја у ваздуху измјерених у центру града и у близини гудронске јаме, гдје је 14. августа избио пожар.
Модрича - Фото: РТРС
МодричаФото: РТРС

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић, који је и командант Штаба, рекао је да је дошло до знатног побољшања квалитета ваздуха, због чега је ван снаге стављена одлука о забрани окупљања већег броја грађана на јавним мјестима и организовања спортских такмичења.

- У складу са ставом Министарства просвјете и културе Републике Српске, школска година ће и на простору ове општине почети на вријеме - изјавио је новинарима Радуловић након сједнице Општинског штаба за ванредне ситуације.

Радуловић је навео да је ваздух и даље контаминиран, али у односу на претходни период вишеструко мање, због чега ће се наставити примјена препорука Института за јавно здравље Републике Српске.

- Остаје проблем како довршити гашење пожара, с обзиром на то да је ријеч о изузетно великој површини земљишта на неприступачном терену, због чега је раније затражена помоћ Републичке управе цивилне заштите, Оружаних снага БиХ и Хеликоптерског сервиса Републике Српске - рекао је Радуловић.

Он је потврдио да са Рафинеријом уља Модрича, која је надлежна за гудронску јаму, постоји писана кореспонденција, у оквиру које општина тражи активно учешће Рафинерије уља у гашењу пожара.

На сједници Штаба потврђено је да су љекарску помоћ од избијања пожара до данас тражила два ватрогасца, чије здравље није угрожено.