latinica  ћирилица
30/08/2024 |  15:31 ⇒ 15:36 | Аутор: СРНА

Вујић: Разочарани смо пасивношћу Агенције за банкарство и млаким реаговањем Привредне коморе

Директор Компаније "Инвиктус технолоџи група" из Бањалуке Бојан Вујић рекао је у интервјуу за Срну да су у овој компанији разочарани пасивношћу Агенције за банкарство Републике Српске и млаким реаговања Привредне коморе на чињеницу да су компаније и радници без било каквог основа и доказа остављени без загарантованих права, те нагласио да осим тапшања по леђима и приче о разумијевању проблема ништа друго од њих нису добили.
Бојан Вујић - Фото: РТРС
Бојан ВујићФото: РТРС

- Сматрамо да су у Агенцији за банкарство морали заузети много отворенији став према банкама, са јасним упозорењима и конкретним реакцијама и показати да као што је интерес друштва да постоје банке, тако и банке ако желе да раде, послују и зарађују у овом друштву морају да поштујући законе осигурају нормалне предуслове да свака нова фирма може стати на ноге отварањем рачуна - рекао је Вујић за Срну.

Након што су били принуђени да смање број запослених у овој компанији, јер су се суочили са бројним незаконитим поступцима оних који би у Републици Српској и БиХ требали да осигурају права загарантована законима, Вујић је појаснио да су наишли на затворена врата у банкама, и то у Бањалуци, истичући да је страх од америчке реакције код њих очигледан.

ЗА БАНКЕ ВИШЕ НЕ ВРИЈЕДЕ АРГУМЕНТИ, НИТИ ЗА ЊИХ ВАЖЕ ЗАКОНИ СРПСКЕ И БиХ, САМО ВИДЕ ПРОФИТ

- Једноставно, аргументи да смо нова фирма коју воде стручни људи, који нису на било каквој листи, да је фирма регистрована уредно у суду - за њих више не вриједе. За њих више не вриједе ни закони Републике Српске и БиХ и банке само виде оних неколико стотина милиона марака профита које сваке године узму од грађана и привреде и због тога ни људи, радници које ће оставити без посла нису више аргумент да ураде једино могуће, отворе рачун новој фирми, јер без рачуна нема фирме, нема пословања.

Ми више заиста не знамо шта треба да урадимо да бисмо доказали некоме да можемо да радимо, јер нико не зна да каже какав доказ да донесемо да можемо да радимо. Као да је створена својеврсна 'зона сумрака' из које не знамо гдје је излаз - појаснио је Вујић.

ОЧЕКИВАЛИ СМО КОНКРЕТНУ РЕАКЦИЈУ АГЕНЦИЈЕ ЗА БАНКАРСТВО

Он је рекао да су очекивали да ће први људи Агенције за банкарство, након округлог стола који је прошлог мјесеца одржан у Подручној привредној комори Бањалука, подстакнути расправом којој су присуствовали и самим закључцима, реаговати конкретно према Влади иницијативом и приједлогом да усклади у законима оно што је неусклађено, па да буде усклађено и да се заштите на исти начин и грађани и предузећа од оваквих немилих ситуација.

Вујић је нагласио да у компанији "Инвиктус технолоџи група" не могу да се отму утиску да је и сама Привредна комора Републике Српске у цјелини млако реаговала без праве намјере да се подстакну сви релевантни субјекти на проналазак конкретног рјешења за компаније и раднике који су без основа и доказа остављени без загарантованих права.

Искрено апелујемо на институције да се укључе у рјешавање овог проблема, да понуде модел који ће сваком привреднику убудуће омогућити равноправан третман на тржишту у овој земљи и да не може нека страна амбасада да буде јача од устава и закона у нашој земљи.

ЗБОГ НЕМОГУЋЕ СИТУАЦИЈЕ ОСТАЛИ СМО БЕЗ БИЛО КАКВЕ ШАНСЕ ДА РАДИМО

Због једне немогуће ситуације, у којој смо остали без било какве шансе да радимо, заиста без наше кривице, ми смо ове седмице морали сјести, подвући црту и суочити се са стварношћу. А чињеница је да смо и као нова фирма без било каквог разумног аргумента онемогућени да радимо и сматрали смо да то морамо да кажемо и нашим запосленима", рекао је Вујић.

Нажалост, додао је он, у овом тренутку компанија "Инвиктус технолоџи група" мораће са великим бројем од 170 радника да раскине потписане уговоре, а оно што из ове компаније могу да гарантују радницима јесте да ће добити своја зарађена примања и да ће бити испоштовано све што их о оваквим ситуацијама следује по закону и по уговорима које су са њима потписали.

- Наш главни циљ већ два и по мјесеца од када смо се нашли на удару био је да сачувамо радна мјеста, јер са тим људима, стручњацима знали смо да можемо успјешно да послујемо и градимо и нову компанију. Зато су главни менаџери и одлучили да са својим стручњацима граде нову компанију и да преузмемо даље одговорност јер смо вјеровали да нико разуман неће блокирати људе, раднике, њихове породице оставити без плате, него да ће подржати сваког ко жели да ради, ствара и осигура плату - нагласио је Вујић.

Он је навео да је свако од њих могао да оде својим путем, али су били свјесни да само заједно, захваљујући искуству и знању, могу у много краћем времену да направе опет респектабилну фирму.

- У то сам дубоко вјеровао и прије мјесец дана, када смо прегурали тежак период, ону прву фазу консолидације... Тада су у новооснованој компанији 'Инвиктус' потписани нови уговори са радницима, и сви до једног су нам дали повјерење, потписали уговоре што нас је све додатно учинило поносним, а како и не би кад су сви ти људи остали уз нас упркос свим изазовима - истакао је Вујић.

Он је рекао да се потврдило колико су били у праву што су годинама уназад улагали у кадар и сада се видјело како су њихови запослени доживљавали све што се стварало и градило.

- И без обзира на све, мора се признати да су они својим радом, стручношћу и залагањем заслужни што смо створили колектив за примјер - рекао је Вујић.

Он је, каже, сматрао да кад су успјели да крену испочетка, задрже раднике, да ће разум да побиједи и фокусирали су се више на посао, како да обнове много тога што им одједном треба као новом пословном субјекту.

И на тадашња питања новинара хоћете ли успјети добити све што је и формално неопходно за нову фирму, нисам мислио да може настати неки нерјешив проблем. Стално сам говорио оно што је истина. Ја сам у ИТ бизнису 25 година, моје колеге исто, никада ништа друго нисам радио и не знам радити осим ИТ, зар није логично да онда као ИТ професионалци радимо и водимо једну ИТ компанију, а од државе, банака, осталих институција очекујемо само да нас подрже тако што ће поштовати законе ове земље.

ВЈЕРОВАЛИ СМО ДА ЈЕДНА СВЈЕТСКА СИЛА НЕЋЕ ОТВОРЕНО ЗАУСТАВИТИ ПРАВО ЧОВЈЕКА НА РАД

Кад ово кажем, немојте мислити да смо били наивни. Отпочетка смо рекли да не желимо да се са америчком Амбасадом играмо мачке и миша, свјесни смо били шта у стварности значи њихов потез од 18. јуна, али смо вјеровали да они немају ништа против радника, против стручњака, против човјека на крају крајева...", истакао је директор ове компаније.

Он је рекао да није могао да појми да ће таква свјетска сила отворено да зауставља право човјека на рад, а пуна су им уста приче како желе добро БиХ.

- Сумњам да ће се са њима сложити поштени, стручни и вриједни, наши радници чије су породице оставили без егзистенције - поручио је Вујић.

Компанија "Инвиктус технолоџи група" из Бањалуке саопштила је јуче да је принуђена предузети драстичне потезе који укључују значајно смањење броја запослених у овој компанији.

У саопштењу су навели да је оваква одлука донесена након што су се суочили са бројним незаконитим поступцима оних који би у Републици Српској и БиХ требали да осигурају права загарантована законима.

- Након огромног притиска Амбасаде САД у Сарајеву, а у страху од наредних потеза америчке администрације и нових санкција, банке су игнорисале наша настојања да као нова компанија добијемо полазне елементе неопходне за нормално пословање - саопштено је јуче из ове компаније.