latinica  ћирилица
30/08/2024 |  12:02 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Додик: Академик Максимовић - велики интелектуалац и патриота

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће академик и сенатор Српске Војислав Максимовић остати упамћен међу својим народом и у цијелој Републици Српској као човјек коме је заслужено припала велика част да на свечаној сједници Скупштине српског народа у БиХ, 9. јануара 1992. године у Сарајеву прочита Декларацију о проглашењу Српске Републике БиХ.
Милорад Додик - Фото: predsjednik.rs/DonaKatušić
Милорад ДодикФото: predsjednik.rs/DonaKatušić

- Претходно је, 21. децембра 1991. године, управо професор Максимовић у истој сали хотела 'Холидеј ин' у Сарајеву, у име Клуба српских посланика, прочитао приједлог да се до Српске нове године, 14. јануара 1992. године прогласи Српска Република БиХ - истакао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да му је част да је свједочио тим историјским догађајима за Републику Српску са таквим интелектуалцем и патриотом као што је Војислав Максимовић, који је свој живот и своју судбину везао за Републику Српску.

- Професор Максимовић је један од највећих интелектуалаца у новијој историји српског народа. Био је универзитетски професор, академик, књижевни историчар, прозни писац, народни посланик, иницијатор оснивања Универзитета у Источном Сарајеву и његов први ректор, и то од 1992. до 2000. године, као и предсједник Одбора за оснивање Духовне академије Светог Василија Острошког у тадашњем Србињу, сада Фочи - истакао је Додик.

На Видовдан 1990. године, рекао је Додик, Војислав Максимовић је са групом српских интелектуалаца у Сарајеву обновио рад Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета", које је укинуто 1947, и изабран је за првог предсједника Главног одбора и Друштва након обнове.

Он је нагласио да су заслуге професора Војислава Максимовића у стварању и очување Републике Српске огромне и да никада не смију да буду заборављене, јер је он човјек чије име ће бити уписано у историју српског народа и чији рад и дјело морају да проучавају млађе генерације.

- Ми, његови савременици знамо о каквом човјеку, Србину, патриоти и интелектуалцу је ријеч, али млађе генерације не смију заборавити његово име, као ни његове заслуге за оно што данас имамо - а то је Република Српска - нагласио је предсједник Српске поводом смрти професора Максимовића.

Академик и сенатор Војислав Максимовић, који је преминуо у Београду у 89. години, биће сахрањен сутра на гробљу у Јошаници код Фоче.