latinica  ћирилица
14/08/2024 |  18:13 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

У току припремни радови на дионици Тјентиште-Сутјеска, један од кључних путева Српске (ВИДЕО)

Да Република Српска улаже у путеве доказ је и дионица Тјентиште – Сутјеска, на подручју општине Фоча. Биће то један од кључних путних праваца за туристе из Србије и Републике Српске ка Црногорском приморју. Припремни радови, започети у марту, увелико напредују.
Радован Вишковић, обилазак градилишта пута - Фото: РТРС
Радован Вишковић, обилазак градилишта путаФото: РТРС

Припремни радови на новој траси у пуном су јеку. Рок за завршетак изградње је три године. Будућа саобраћајница која ће пут Фоча-Шћепан Поље спојити са Тјентиштем биће дуга 11 километара, а њом ће се од Фоче до Тјентишта путовати тек 15 до 20 минута.

- У току су припремни радови на крчењу шибља и ниског растиња на градилишту, те припреме за земљане и радове на одводњи воде са терена - рекао је Милош Грујић, представник извођача радова предузећа "Мркоњић путеви".

Уз олакшавање саобраћаја у овом дијелу Српске и БиХ, траса ће везати фочански рафтинг, туризам и Национални парк "Сутјеска". Значиће то много и за туристе, али и за локалну заједницу.

- Ово је путна комуникација која ће спојити долину Сутјеске са Шћепан Пољем, односно Брод на Дрини-Шћепан поље. То ће, када се заврши, бити веома важна туристичка рута када се гледа близина Златибора, Андрић града, сарајевако-романијског платоа па све доле до приморја, Херцег Новог, Требиња... - рекао је начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

Ријеч је о инвестицији вриједној више од 36 милиона марака коју финансирају Влада Српске и Јавно предузеће Путеви Српске.

- Дионицу чини око 11 километара нове трасе кањоном ријеке Сутјеске све до Дрине и нови мост преко Дрине, те укључење на путни правац Фоча-Шћепан Поље. Важно је поменути да у пакету рјешавамо и пут Фоча-Шћепан Поље јер ово укључење новог пута са Тјентишта на тај пут је на дванаестом километру од Фоче. Ми ћемо и тих двадесетак километара пута Фоча-Шћепан Поље радити у пакету са овим путем - рекао је Вишковић.

На дионици, током изградње, непредвиђено су се појавили стећци, који би могли успорити радове. Ипак, сви се надају да ће рокови бити испоштовани.