latinica  ћирилица
14/08/2024 |  18:44 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Кустурић: Пожар код Билеће под контролом, ујутру се наставља гашење ватре на Тјентишту (ВИДЕО)

Пожар код Билеће је стављен под контролу, док ће гашење ватре у Националном парку Сутјеска бити настављено ујутру, рекао је директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић.
Бобан Кустурић - Фото: РТРС
Бобан КустурићФото: РТРС

Он је навео да су пожаришта око Билеће, која су угрожавала куће, успјешно одсјечена и санирана, те да је на пар мјеста остало да гори ниско растиње, које гасе ватрогасци.

- Након шест сати проведених у хеликоптерима слетјели смо у Требиње, те је договор да наставимо гашење ватре сутра ујутру у 6.00 часова, када полијећемо директно на Тјентиште, да у пријеподневним часовима угасимо нови пожар који се појавио у кањону Сутјеске, а који, нажалост данас нисмо успјели да угасимо због јаког вјетра који је почео да дува - рекао је Кустурић.

Он је напоменуо да су хеликоптерске јединице у раним јутарњим часовима почеле са гашењем пожара који је остао на Тјентишту, те да је он успјешно угашен, али да се око 12.00 часова појавио нови пожар.

- Гасили смо га до 14.30 часова са три хеликоптера, једним Хеликоптерског сервиса Српске и два Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова Србије. Та два и по сата смо летјели у готово немогућим условима, јер је вјетар дувао брзином 80 километара на час, правио нам јаке турбуленције, а пожар се ширио невјероватном брзином, те га нисмо успјели угасити и поред свих наших намјера и свјесног ризика који смо преузели да радимо у тим условима - рекао је Кустурић.

Он је додао да је донио одлуку да се лет изнад кањона прекине, јер су били доведени у питање животи пилота.

- Ова два и по часа лета изнад кањона Сутјеске са овако јаким вјетром је најтежи летачки дан у цијелој мојој летачкој каријери, а то су ми потврдили и моје колеге из јединице - истакао је Кустурић за Срну.

Она је напоменуо да је данас укупно избачено око 270 тона воде на оба пожаришта.