latinica  ћирилица
14/08/2024 |  17:43 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Да ли је новцу од коцкарница мјесто у образовним установама? (ВИДЕО)

Да ли је новцу од коцкарница мјесто у образовним установама?Градска власт у Бањалуци раније се противила коцкарницама поред школа. Сада предлжу да приходи од коцкарница иду за субвенције боравка дјеце у приватним вртићима како би биле изједначене са субвеницијама за јавне вртиће.
Вртић - Фото: РТРС
ВртићФото: РТРС

За скупштинску већину, ово није рјешење проблема.

Да ли је овакав приједлог, по етичким стандардима, родитељи питају градску власт?

Јелена Станишић, једна је од 2000 хиљаде родитеља, који мјесецима чекају одоговор када ће бити изједначене субвенције приватних са јавним вртићима. Од обећања кажу, предшколску установу не могу платити. Сматрају да у буџету за ову ставку има довољно новца и да нема потребе да се средства од кладионица уплићу у образовну установу.

- Морам рећи да није морално а ни етички да се у истој реченици а и контексту нађу коцкарнице и образовање. Град има средстава и трајно може да ријеши проблем, само тако што ће да у буџету планира ову ставку - рекла је Јелена Станишић.

А само прије неколико мјесеци представници градске управе покренули су иницијативу да кладионицама није мјесто поред школа. Исту ову иницијативу, упутили су у Народну скупштину. Изгледа да су се брзо предомислили, па су им сада кладионице добар извор прихода.

- Ово је одлука која обезбјеђује пет милиона марака, да се већ од сутра могу изједначити субвенције. Да би сте нешто платили морате имати извор, а извор не постоји бољи од онога што уништава нашу дјецу а то су кладионице - каже градски менаџер Бојан Кресојевић.

- Човјече, да ли си ти нормалан? Оног тренутка кад било која кладионица каже "Нећу више да будем у кругу томе, нећу да плаћам толику накнаду, шта онда нема ни новца ни вртића" - истакао је предсједник скупштине града Бањалука Љубо Нинковић.

Исто мишљење дијели и народни посланик Тамара Дамјановић. Каже да, у овој причи нема мјеста за пласирање нечијих "дневних игрица".

- Оваква дневно-политичка рјешења која слушамо само обисмешљавају стварне проблеме родитеља. Можемо поставити питање, ако у буџету од 225 милиона марака нема новца за дјецу, за кога онда има?- додала је посланик СПС у Народној скупштини Републике Српске Тамара Дамјановић.

За то нема одговора од градских власти као и шта ће уколико се неке кладионице затворе. На који начин ће обезбиједити новац за субвенције? Градски менаџер каже да су за њега то "слатке муке". Родитељима сигурно нису.