latinica  ћирилица
14/08/2024 |  16:36 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Пожар у Билећи још активан, али под контролом; Вишковић: Српска ће купити још један хеликоптер (ФОТО/ВИДЕО)

Ситуација на пожаром захваћеном терену у околини Билеће боља је него јуче. Хеликоптери Хеликоптерског сервиса Републике Српске и МУП-а Србије дјеловали су и на овом подручју, што је допринијело стабилизацији стања. Угрожено подручје обишао је и премијер Радован Вишковић. Разговарао је са мјештанима и који већ шести дан воде борбу са ватром.
Билећа, пожар - Фото: РТРС
Билећа, пожарФото: РТРС

Након јучерашњег напорног дана, током којег и мјештани, и ватрогасци, припадници цивилне заштите, пилоти хеликоптера и војници заједно били у борби са ватром, данас су сви одахнули. Дјеловање хеликоптера допринијело је да се и преостали крак пожара значајно санира.

На лицу мјеста, са гасиоцима и мјештанима и премијер Радован Вишковић. Подсјетили су га да ово није први пут да се боре са ватром, али и захвалили на подршци.

- Синоћ су хеликптери овдје дјеловали и ставили пожар под контролу, један крак је остао, али и данас ће хеликоптери дјеловати - рекао је Вишковић.

Када ватра захвати неприступачан терен, и отме се контроли, као што је било у овом случају, гашење из ваздуха је једини и најбољи избор. Ватрогасци кажу, овај пожар се ширио брше од свих у посљедњих 20 година.

Радован Вишковић у Билећи (Фото: РТРС)

- Висока темпертарура, сува трава и зеленило, и што је најгоре вјетар, све то страшно отежава гашење - навео је замјеник командира ватрогасне јединице Билећа Радомир Радмиловић.

Влада ће додатно подржати јединице за заштиту и спасавње на терену.

- Одобрена је набавка хеликопптера, али и набавка опреме за јединице на терену за гашење и спасавање - додао је в.д. директора Републичке управе Цивилне заштите Републике Српске Борис Трнинић.

Стигла је и молба из Федерације да хеликоптери из Српске помогну при гашењу пожара који је избио у околини Какња.

- Да, одобрићемо да се помогне , али чим санирамо пожаре у Републици Српској. Ако то буде данас, већ сутра ће хеликоптери бити упућени у Федерацију БиХ - изјавио је Вишковић.

Да је одмах дозвољено из Сарајева да хеликоптери из Србије дјелују на овим просторима, штета и на Сутјесци и у Билећи би била много мања, и за то неко треба одговарати, каже премијер.