latinica  ћирилица
14/08/2024 |  19:40 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Делегација општине Пале у радној посјети Чајетини; Најављен капитални пројекат

Делегација Општине Пале боравила је у радној посјети Општини Чајетина и Златибору, у склопу припрема за почетак изградње новог капиталног пројекта – туристичке гондоле која ће спојити Пале и Јахорину, као и ради договора око заједничких пројеката у области прекограничне сарадње, који би били подржани од међународих фондова.
Делегација општине Пале у Чајетини - Фото: РТРС
Делегација општине Пале у ЧајетиниФото: РТРС

Делегацију Пала предводили су Бошко Југовић, начелник Општине и Дамјан Шкипина, народни посланик у Народној скупштини Републике Српске, а делегацију домаћина Милан Стаматовић, предсједник Општине Чајетина.

Начелник Општине Пале Бошко Југовић, обраћајући се медијима на почетној станици Голд гондоле Златибор, изјавио је да је ово нова фаза у сарадњи двије општине, која је започета у области прекограничне сарадње још прије десетак година.

- Имамо три предивне планине Романију, Јахорину и Требевић и сарадња у области туризма са Чајетином и Златибором, који су лидери у туристичкој индустрији у Републици Србији, за нас је вишеструко корисна. Прије свега њихово искуство у изградњи најдуже гондоле на свијету Голд гондоле Златибор, је нама на Палама путоказ и вриједно искуство у изградњи гондоле Пале – Јахорина, што је наш приоритет у наредних двије године. Очекујемо да ће изградња наше гондоле дати нови замах привреди у нашој локалној заједници и бољитак за наших 23.000 становника, у општини у којој је туризам главна привредна грана. Захваљујући новој гондоли отвориће се простор за свеукупан раст домаће туристичке привреде, али и пољопривреде и пласмана домаће здраве хране. Очекујем да ће у будућности наше двије општине заједно моћи да аплицирају за неколико важних пројеката прекограничне сарадње, са којима ћемо се обратити међународним финансијерима -рекао Југовић.

Народни посланик Дамјан Шкипина истакао је да је посјета Златибору и Чајетини доказ снажне везе са Србијом и примјер како у пракси изгледа сарадња Републике Српске и Србије под окриљем Свесрпског сабора, који окупља Србе из цијелог региона.

- Вјерујем да ће изградња гондоле Пале – Јахорина допринијети бољем животу свих грађана Пала, да ће отворити велики број радних мјеста, задржати младе да остану у нашем граду и ту заснују породицу, проширити туристичку понуду Јахорине и донијети нове инвестиције, Ова четири резултата су доказ да морамо већ у септембру кренути у реализацију – рекао је Шкипина.

Шкипина и Југовић су позвали предсједника општине Чајетина Милана Стаматовића да са својим сарадницима узврате посјету Палама већ 28. августа, на крсну славу града, како би наставили “заједно да правимо велике планове и пројекте“.

Домаћини, на челу са Стаматовићем изнијели су своје искуство о изградњи и пословању Голд гондоле Златибор, која је једна од највећих инвестиција из буџета општине, вриједна 13,5 милиона евра.

- Инвестиција је већ након прве године рада гондоле у потпуности исплаћена, као и кредит који је општина узела за дио инвестиција. Гондола је директно допринјела повећању буџета Општине по основу пореских прихода, накнада за уређење земљишта, промета плацева, те свеукупног туристичког и привредног замаха чајетинске привреде –- рекао је Стаматовић.

Домаћини су изнијели податак да гондола сваке године превезе око 270.000 путника, а интересовање туриста ни након четири године рада не јењава, тако да сваке године предузеће које газдује Гондолом, приходује близу три милиона евра.

Домаћини су се заједно са гостима са Пала возили трасом Гондоле дуге око девет километара, а потом су на радном састанку утврдили динамику и план сарадње Пала и Чајетине у наредном периоду.

У саставу делегације Пала поред Југовића и Шкипине, били су и Стефан Стајчић, предсједник Скупштине општине, Недељко Елек, председник Привредног савјета Пала и предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина и Игор Иконић, директор Туристичке организације Града Источно Сарајево.