latinica  ћирилица
03/07/2024 |  19:14 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Кошарац: Очувати енергетски суверенитет Републике Српске и ФБиХ (ВИДЕО)

Енергетика је стратешки важан сектор а задатак свих је да, у складу са уставним надлежностима, пруже подршку ентитетским структурама у даљем развоју и унапређењу. Ово је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац пренио на неформалном састанку министарстком Савјета Енергетске заједнице чије је пресједавање преузела БиХ.
Гасовод - енергија (Фото: EPA/MARCIN BIELECKI POLAND OUT, илустрација) -
Гасовод - енергија (Фото: EPA/MARCIN BIELECKI POLAND OUT, илустрација)

Каже да ово министарство неће предлагати било какав закон или одлуку из области енергетике ако за то не постоји договор Републике Српске и Федерације.

Разговарано је о приступању јединственом енергетском тржишту Европске уније. Приликом процеса интеграције, потребно је да земље уговорнице испуне одређене предуслове.

- Управо то приступање јединственом европском тржишту би земљама уговорницама, компанијама, домаћинствима донијело доста профита и доста користи - рекао је директор Секретеријата Енергетске заједнице Артур Лорковски.

Међутим да би се све то остварило мора се постићи договор, јер још ништа није усаглашено. Сташа Кошарац је јасан - ниједна активност се неће провести ако ће то слабити надлежности ентитета.

- Нама је циљ да очувамо енергетски суверенитет Републике Српске и ФБиХ, исто колико да импементирамо неке политике које смо преузели међународним споразумима, али ни једну активност, ни један корак нећемо предузимати, ако ће то слабити надлежности Српске или ФБиХ - изјавио је Кошарац.

Ријечи је био и о процесу декарбонизације и обновљивим изворима. У случају да земље уговорнице не испуне постављене услове, плаћаће велике таксе на емисије штетних гасова приликом извоза електричне енергије, појашњавају из Енергетске заједнице. У Европској унији на снази је такозвани ЕТС - систем трговања емисијама штетних гасова.

- ЕТС је један од камена темељаца климатске политике ЕУ и један од предуслова пруступања ЕУ. Ми ћемо урадити такозвану процјену утицаја за сваку земљу гдје ћемо им помоћи да донесу одлуке - изјавил је директор за међународне послове и финансирање климатских акција Генералног директората Европске комисије Диана Акончиа.

Као потенцијално рјешење, ресорно министарство Српске види увођење карбонске таксе, за које је потребна ентитетска сагласност .

- Ако се та такса узима и остаје унутар земље, а то је циљ ЕТС модела, онда ту не би требало да имамо велику финансијску штету, односно не би представљало велики финансијски проблем за систем - навео је министар за енергетику и рударство Петар Ђокић.

Из Енергетске заједнице кажу да су национални енергетски планови моћно средство у рукама земаља за привлачење инвестиција.