latinica  ћирилица
03/07/2024 |  19:11 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

Због чега је усвајање историјске Декларације у НСРС толико засметало Бећировићу? (ВИДЕО)

Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, усвојена убједљивом већином у Народној скупштини, у Републици Српској прихваћена је као потврда српске будућности. Из бошњачког дијела Федерације, уобичајене критике и позиви протекторима у помоћ.
Свесрпски сабор, Београд - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Свесрпски сабор, БеоградФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Међу првима, Дениса Бећировића, који сад од Италије тражи нешто што су подржали још деведесетих.

Шта му је крајња намјера, не знају чак ни у Федерацији.

Српско сједињење, као надидеолошка, надстраначка и надкаријерна категорија, кроз историју је српским опортунистима, било ноћна мора. Још од пробоја Солунског фронта.

Ништа мање ни деведесетих година прошлог, када су свјетски картографи прекрајали границе на Балкану.

Препознале су тада умне српске главе с ове стране Дрине, а народ прихватио, да су јединство и саборност једини пут опстанка.

И три деценије касније, бројни покушаји унитаризације БиХ и разградње у Дејтону међународно признате Републике Српске ујединили су Србе на двије обале.

Загледани у заједничку будћност и у намјери да удружено одбране идентитет и заштите национална и политичка права.

И све у складу са Уставом, Дејтонским споразумом и из њега проистеклим специјалним и паралелним везама.

- Декларација апсолутно ни на који начин не угрожава БиХ, нити један народ унутар ње. Нама је циљ да имамо што боље односе са БиХ и свим народима у њој, као и да сарађујемо јер желимо да овдје влада мир и да се регион развија - рекао је Душан Марић, посланик у Скупштини Србије.

Но мир и развој региона, као да нису интерес ни странаца, ни наводних сарајевских патриота.

Загаламили су - свако на свој начин. Велемајстор по броју исписаних бесмислених инцијатива, отворених писама и других писмена, Денис Бећировић у Риму је мољакао предсједника италијанског парламента ни мање ни више већ да "подржи властиту одлуку" од прије 32 године.

Прецизније да Парламент Италије усвоји резолуцију о суверенитету и територијалном интегритету БиХ – а Италија исте "признала" још у априлу 1992. године.

Зашто, питају чак и појединци у Федерацији, а у Српској оцјењују чистим популизмом.

- Те његове популистичке и антиполитичке идеје, не знам како да их назовем, вјероватно му падну на памет на неком састанку или у некој кафани, без икакве стратегије документа или шта већ, али то је његов проблем - наводи Игор Жунић, посланик СНСД-а у Народној скупштини Српске.

Ништа мање популистички, ни остали званичници из Федерације опсједнутих мајоризацијом Срба и Српске.

Док су годинама отимали Дејтонске надлежности Српске, сада говоре како је Декларација антиуставна и антидејтонска.

Али не подастиру баш ни један доказ.

- Нажалост Народна скупштина Републике Српске је кренула и званично ка рушењу уставног поретка Босне и Херцеговине - сматра Шериф Шпаго, представник Клуба посланика СДА у Парламентарној скупштини БиХ.

Милан Петковић, посланик Уједињене Српске у ПС БиХ истиче да када вам неко константно намеће одлуке као што се намећу у БиХ, као и отима дио вашег бића и идентитета, и онога што вам је припало када смо заједно постали БиХ, како наводи, шта би се друго ту могло казати.

- Република Српска има право према потписаном Споразуму о специјалним и паралелним везама да има посебне односе са Србијом, да доноси заједничке декларације, потписује изјаве, и има потпуну сарадњу - јасан је Петковић.

Легална и легитимна Декларацијом овјерена сарадња засметала је нелегитимном Кристијану Шмиту, који скоро три године, мимо сагласности Савјета безбједности узурпира позицију високог представника.

Уочи историјске сједнице Народне скупштине, предсједнику Парламента Ненаду Стевандићу писао је пријетеће писмо.

Спреман је каже да "дјелује у складу са својим мандатом".

А његово дјеловање у Српској је с нулом помножено, још првог дана лажног мандата.

- Наша политика је увијек одбрамбена. Бранићемо институције, имовину, право Српске да доноси своје властите прописе и бранићемо своје право да нас не може угрожавати нелегални високи представник или било који амбасадор који нема надлежност да одлучује о унутрашњим питањима БиХ. Ми ту политику никада нећемо промијенити. Мораће се промијенити политика која нас угрожава - нагласио је Стевандић.

У очувању српских националних вриједности, идеја и интереса, озбиљност и јединство свих политичара, па и оних огрезлих у туђинске програме и "софтвере", – императивно и никада сложније захтијевају грађани.

И за наук подсјећају на историју – јединствено је бивало кад год је опасно "шкрипало"!