latinica  ћирилица
03/07/2024 |  14:32 ⇒ 17:22 | Аутор: СРНА

Предмет "Kластер": Oптужено 15 физичких и шест правних лица због трговине дипломама

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 15 физичких и шест правних лица која се терете за удруживање ради чињења кривичних дјела, коруптивна кривична дјела и недопуштену трговину више десетина високошколских диплома, углавном економске, правне, техничко-инжењерске, здравствене струке, менаџмента и осталих профила образовања.
Диплома - Фото: илустрација
ДипломаФото: илустрација

а лица, односно приватни универзитети, дјеловали су на подручју Бањалуке, Мостара и Брчко дистрикта, а према прикупљеним доказима, издато је најмање 49 високошколских диплома чије ће се поништење тражити у законом предвиђеном поступку, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени су З. К. /70/, који је био ангажован као ректор на Независном универзитету Бањалика, Д. И. /40/, који је био сувласник Високе школе за примијењене и правне науке "Прометеј" Бањалука и В. С. /59/, који је био ангажован као вршилац дужности ректора на Универзитету модерних наука ЦКМ Мостар и директор на Високој школи "Унион" Мостар, сви се налазе под мјерама забране одређеним од Суда БиХ.

Оптужени су и Д. Ђ. /58/, који је био ангажован као ректор на Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент ПИМ Бањалука, Д. П. /57/, који је био запослен на Високој школи "Унион" Мостар као менаџер и на Универзитету модерних наука Мостар и налази се под мјерама забране одређеним од Суда БиХ, као и М.Т. /62/, запослен по уговору о дјелу у Универзитету ПИМ Бањалука и налази се под мјерама забране одређеним од Суда БиХ.

У саопштењу се наводи да су оптужени Љ.Т. /43/, који је био запослен у Високој школи "Прометеј" Бањалука и ЦКМ Универзитет Мостар и који се налази под мјерама забране одређеним од Суда БиХ, затим Д. Г. /71/, који је био професор на "Викторија интернационални универзитет" Мостар, а који је правни сљедник Универзитета модерних наука ЦКМ Мостар, те В.П. /80/, који се налази се под мјерама забране одређеним од Суда БиХ.

Оптужени су и професор емеритус на ПИМ Бањалука В.Ш. /78/, затим Г.Л. /56/, те Д.П. /60/, који је био запослен по уговору о заступању са Независним универзитетом НУБЛ Бањалука и сви се налазе се под мјерама забране одређеним од Суда БиХ.

Подигнута је оптужница и против С.С. /72/, Љ. Д. /61/ и М. Т. /57/.

За наведена кривична дјела оптужени су и Независни универзитет за политичке и друштвене науке НУБЛ Бањалука, Висока школа за примијењене и правне науке "Прометеј" Бањалука и Универзитет за пословни инжењеринг и менаџмент ПИМ Бањалука, пословна једница Брчко.

Подигнута је оптужница и против Викторија интернационалног универзитета Мостар, који је правни сљедник Универзитета модерних наука ЦКМ Мостар, Високе школе "Унион" Мостар и Интернационалног универзитета у Брчко дистрикту.

Обимном истрагом Тужилаштва БиХ и Агенције за истраге и заштиту у протекле двије године прикупљено је више хиљада материјалних доказа, саслушано више од 130 свједока, међу којима су представници академске заједнице, а спроведене су и посебне истражне радње којима су представници полицијских структура били директно ангажовани у разоткривању незаконите продаје и издавања диплома, наведено је у саопштењу.

Тужилаштво БиХ и Сипа прикупили су доказе да лица која су незаконито куповала дипломе у врло малом обиму или чак никако нису учествовала у процесу школовања на високошколским установама, а за куповање незаконитих диплома најчешће су плаћали износе од неколико хиљада евра.

Почињењем кривичних дјела нанесена је велика штета систему високог образовања у БиХ, као и угрожавање свих грађана радом и дјеловањем лица са незаконито стеченим универзитетским дипломама.

Тужилаштво БиХ ће у оквиру поступка тражити да се оптуженим лицима изрекне забрана обављања дужности у високошколским образовним институцијама.

Оптужени се терете за кривична дјела удруживања ради чињења кривичних дјела, злоупотребу службеног положаја или овлаштења, недопуштену трговину, фалсификовање исправа и друга повезана кривична дјела.

Одговорност оптужених тужилачки тим доказиваће позивањем око 70 свједока, осам стручних вјештака, те прилагањем више од 3.000 материјалних доказа, међу којима су и досијеи, те студентска и универзитетска документација, саопштено је из Тужилаштва.