latinica  ћирилица
03/07/2024 |  18:30 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Кошарац: Неће бити спроведене активност које слабе надлежности ентитета

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас да ово министарство неће предлагати било какав закон или одлуку из области енергетике ако за то не постоји договор Републике Српске и ФБиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Чујем од неких да је усаглашена нека врста државног закона, што није тачно. Нису биле никакве активности у том смислу, нити ће се закон доносити без сагласности Српске и ФБиХ - рекао је Кошарац новинарима у Бањалуци након неформалног састанка Министарског савјета Енергетске заједнице, чије је предсједавање преузела БиХ.

Он је истакао да је циљ очување енергетског суверенитета Српске и ФБиХ и спровођење одређене политике преузете на основу међународних споразума.

- Напомињем да ниједну активност нећемо спровести ако ће то слабити надлежности Српске и ФБиХ - рекао је Кошарац.

Он је навео да је наглашена потреба заговарања процеса декарбонизације који ће бити спор и болан и за шта неопходно обезбиједити додатна средства.

Кошарац очекује да ће ФБиХ консолидовати своје политике, те да ће пратити кредибилне политике из области енергетике у Српској.

Осим тога, Кошарац очекује да ће активности преузете из уговора и споразума на нивоу БиХ бити спроведене тако да ће кретање бити искључиво уз сагласност ентитетских структура с обзиром да је енергетика Уставом дефинисана као надлежност Републике Српске и ФБиХ.

Директор Секретеријата Енергетске заједнице Артур Лорковски рекао је да је ЕУ највеће и најликвидније тржиште електричне енергије, те је позвао земље региона да приступе јединственом европском тржишту.

- То би земљама региона, компанијама и домаћинствима донијело доста профита и користи - рекао је Лорковски.

Он је истакао да би се на тај начин смањили трошкови енергетске транзиције кроз коју сви пролазе, што подразумијева смањење кориштења угља и фосилних горива, те веће кориштење обновљивих извора енергије.

Директор за међународне послове и финансирање климатских акција Генералног директората Европске комисије Диана Акончиа рекла је да је на данашњем састанку дефинисано много ствари које треба урадити у наредном периоду.

Она је оцијенила да су национални енергетски планови моћно средство у рукама земља за привлачење инвестиција.

- Знамо да је БиХ учинила напредак у том смислу и овдје смо да подржимо и друге земље да у том смислу дјелују и постигну напредак - рекла је Акончиа.