latinica  ћирилица
25/06/2020 |  19:24 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Да ли је оптужница против Тачија и Весељија случајна? (ВИДЕО)

Премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти не иде на састанак 27. јуна у Бијелој кући, због оптужнице за ратне злочине против Хашима Тачија и Кадрија Весељија. Познаваоци прилика сматрају да оптужница није случајна и да иза свега стоји Брисел.
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo) -
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo)

Вијест о оптужници Тачи је сазнао у авиону за Вашингтон три дана прије планираног дијалога, а да се он и Весељи налазе под присмотром Специјалног суда за Косово знало се још од 2011. године. У међувремену, иако су све покушали, нису успјели да спријече рад Суда како би себи осигурали безбједност и слободу. Да је било правде, Тачи је одавно требало да буде на  оптуженичкој клупи, али њега су промовисали у политичара који влада Косовом. Ни сада није извјесно да ће бити оптужен, кажу аналитичари.

- Мислим да је ово диверзија, да су наговијестили оптужницу, али оптужница још није потврђена. Проћи ће пар мјесеци и вјероватно ће се извући. Ако оптужница чак буде и потврђена, врло је вјероватно да се понови сценарио са Харадинајем - сматра политички аналитичар Драгољуб Анђелковић.

За планирани састанак у Бијелој кући гдје Американци припремају план за самопроглашено Косово, Европљани нису били обавијештени, а објављивање оптужнице могао би бити контраударац Вашингтону и Трампу, наводи колумнисткиња Недјељника Љиљана Смајловић.

- Сигурно није Њемачка једина незадовољна. Оног дана када је Гренел твитовао да ће бити састанак у Бијелој кући, тог дана је државни секретар Мајк Помпео разговарао са европским врхом. Мислим да Помпео није ни знао за оно што ради Гренел, јер је Гренел од већег повјерења Доналда Трампа него Помпео. Мислим да су сви Европљани били огорчени тиме, да док они обављају еврпске послове, Гренел их матира једним потезом - каже Љиљана Смајловић.

И док је самопроглашено Косово поново тема за геополитичко поткусуривање великих, вијест о оптужницама против Тачија и Весељија за злочине, међу којима је око 100 убистава, већ је довела до пораста етнички мотивисаног насиља.