latinica  ћирилица
19/10/2024 |  09:12 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Вучић: Глас Јехуде Бауера снажно се чуо у подршци Београду по питању резолуције о Сребреници

Предсједник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти Јехуде Бауера, једног од највећих свјетских ауторитета у области Холокауста и геноцида уопште, чији се глас снажно чуо и када је пружио јасну и недвосмислену подршку Србији у борби за истину поводом резолуције о Сребреници.
Александар Вучић (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Александар Вучић (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Вучић је навео да је Бауер један од најважнијих стручњака у очувању сјећања на Холокауст и у борби против антисемитизма, чији неуморни рад и посвећеност очувању историјске истине, представљају стуб на којем почивају не само научна сазнања, већ и морална одговорност цјелокупног човјечанства да не заборави и не понови прошлост.

- За Србију, Јехуда Бауер је имао посебан значај, као мост између наше земље и глобалних напора да се одржи сјећање на жртве Холокауста, посебно на нашим просторима - навео је Вучић.

Вучић је указао да је ријеч о човјеку који је посветио живот борби против геноцида, одувијек имала и увијек ће имати посебну тежину, не само у академским круговима, већ и у арени међународне политике, а да ће је српски народ са великим пијететом чувати и памтити.

Учешће Јехуде Бауера у бројним међународним пројектима и сарадња са институцијама широм свијета, укључујући и оне у Србији, допринијеле су, подсјетио је Вучић, ширењу свијести о трагедијама које су задесиле српски народ, као и друге народе свијета.

- Имао сам част да му, у знак признања за његову посвећеност историјској правди, доијделим Златну медаљу за заслуге Србије, чиме је наша земља исказала дубоко поштовање према његовом раду, који надилази границе и служи као подсјетник будућим генерацијама о важности неговања мира, толеранције и људског достојанства - истакао је Вучић.

Он је додао да је одлазак Јехуде Бауера ненадокнадив губитак за све, али ће његов дух и идеали наставити да живе кроз све оне који се боре за свијет у којем више нема мјеста мржњи и насиљу.

Истакнути израелски историчар, професор Хебрејског универзитета у Јерусалиму, Јехуда Бауер преминуо је у 99. години, саопштила је Међународна алијанса за сјећање на Холокауст.

Јехуда Бауер, који се сматра у стручним круговима највећим свјетским ауторитетом за питања Холокауста и геноцида, у априлу ове године је истакао да у Сребреници није било геноцида.

Бауер је у најави документарног филма у продукцији Центра за друштвену стабилност, рекао је да се Сребреница не може сматрати типским случајем геноцида и да постоје стотине таквих случајева кроз историју.