latinica  ћирилица
19/10/2024 |  12:45 ⇒ 13:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Нећемо заборавити да је Есватини био уз нас у тешким временима (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија никада неће заборавити пријатељство и лојалност коју јој је Есватини указао тиме што је, како је истакао, подржавајући Повељу УН имао храбрости да буде уз Србију када су предлагане резолуције УН које нису ишле Србији у прилог.
Александар Вучић и краљ Есватинија (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr) -
Александар Вучић и краљ Есватинија (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr)

- Пријатељи се препознају када је тешко. Ми ћемо знати да узвратимо ту и такву врсту пријатељства и лојалности према овом дивном афричком народу и овој дивној афричкој земљи - рекао је Вучић након размјена докумената о сарадњи у различитим областима између Србије и Краљевине Есватини.

Он је додао да је срећан сам што ће краљ Есватинија Мсвати Трећи током посјете Србији обићи и Нови Сад и Крагујевац.

- Његова је велика жеља је да, осим да се упозна са нашим научно-технолошким парковима, попут овог у Новом Саду, Биосенсом, суперкомпјутерима и дата центра, да упозна и нашу намјенску индустрију - навео је Вучић.

Додао је да ће у Крагујевцу покушати да представи и дио намјенске индустрије Србије.

Краљ Есватинија: Потписани споразуми темељ за јаче билатералне односе

Краљ Есватинија Мсвати Трећи изјавио је да су меморандуми о сарадњи у различитим областима између Србије и краљевине Есватини, који су данас потписани, потврда и темељ за успостављање јачих билатералних односа двије земље и додао да једни од других могу много да науче.

Он се захвалио на срдачној добродошлици и гостопримству које је у Београду указано њему и делегацији из Есватинија.

- Ми смо заиста задивљени изузетним напретком и растом када је ријеч о развоју инфраструктуре коју смо видјели у Србији. То показује да је земља под снажним лидерством - рекао је краљ Есватинија.

Краљ Есватинија је истакао да двије земље заједно могу да граде будућност и додао да је Есватини позициониран као конкурентно производно чвориште у јужном дијелу афричког континента.