latinica  ћирилица
19/10/2024 |  15:16 ⇒ 15:17 | Аутор: СРНА

Старовић: Свјесно умањивање српских жртава по концентрационим логорима

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић рекао је да свјесно смањивање броја убијених Срба по концентрационим логорима недвосмислено одсликава политику програмираног умањења кривице оних који су довели до геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.
Немања Старовић (Фото: www.mfa.gov.rs) -
Немања Старовић (Фото: www.mfa.gov.rs)

Он је, на отварању научног скупа у Руском дому у Београду, поводом 80 година од ослобођења Београда и Србије у Другом свјетском рату под називом "Култура сјећања и његовање историјске истине", навео да манипулација колективним историјским сјећањем друштва може послужити и оправдавању преокрета на политичком и идеолошком плану.

Говорећи на панелу "Одбрана историјске истине о Другом свјетском рату - значај за савременост", Старовић је истакао да је ревизија као појам увијек добродошла у свакој науци, али да искривљивање историјске истине може да буде озбиљна пријетња за стабилност сваког друштва.

Старовић је истакао да чување и заштита истине о догађајима из Другог свјетског рата није само предмет културе сјећања, већ и важна компонента борбе против манипулације и фалсификовања информација, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Он је указао да историја мора остати објективна, заснована на чињеницама, а не на тренутним или далекосежним политичким интересима.

- У времену када се хероји проглашавају за издајнике, а издајници се проглашавају херојима, постоји само један начин да се супротставимо таквим фалсификатима, а то је свакодневна борба за истину, без одустајања - рекао је Старовић.

Он је нагласио да објављивање докумената и аутентичне архивске грађе мора бити примаран задатак стручних установа и завода.

Старовић је рекао да је историја Другог свјетског рата важан темељ изградње модерног идентитета код многих нација, посебно на простору бивше Југославије и некадашњег Совјетског Савеза.

Он је указао да очување историјске истине у 21. вијеку представља велики изазов и важан задатак за све, те да ће успјех зависити понајвише од предавача у школама и установама културе, али и од става јавних медија.

- Зато нам је потребна широка коалиција стручњака и јавних дјелатника како бисмо повећали општу информисаност о овоме страшном дјелу наше националне и опште историје. Потребни су нам и већи материјални ресурси, мотивисана академска заједница, пуна политичка подршка и наравно, афирмативни приступ јавности - нагласио је Старовић.

Он је напоменуо да нема потребе да наглашава дужност и обавезу да се чува успомена на жртве и ратнике из Другог свјетског рата.

- Због њих, због њиховог херојства и страдања, ми морамо наставити да се одлучно супротстављамо свим покушајима да се истина о прошлости уништи, заборави или искриви - истакао је Старовић.

На скупу "Култура сјећања и неговање историјске истине" учестовали су и српски и руски експерти о теми ослобођења Београда и Србије током Другог свјетског рата.

Циљ овог научног скупа је да се обиљежи сјећање на жртве које су житељи Југославије, Србије и Београда, заједно с припадницима Црвене армије, поднијели за ослобођење од нацистичке окупације, али и да се свима онима који покушавају да прекрајају историју укаже на то да се истина, ипак, памти и да не може да се сакрије.