latinica  ћирилица
19/10/2024 |  10:28 | Аутор: СРНА

Јурић: Дјецу на интернету вребају предатори, најчешће их уцењују фотографијом

Предсједник новосадског Центра за несталу и злостављану дјецу Игор Јурић изјавио је да су дјеца данас угрожена и у реалном животу и у виртуелном свијету гдје их вребају педофили, али и велики број предатора, изнуђивача, а тренутно су најзаступљеније уцјене путем фотографије.
Игор Јурић - Фото: РТРС
Игор ЈурићФото: РТРС

Јурић каже да је тешко рећи које су данас највеће опасности по безбједност дјеце која одрастају у ризику, прије свега, зато што родитељи не воде довољно рачуна о томе гдје су им дјеца и како се понашају, што на интернету, што у реалном животу.

- Мислим да смо мало занемарили обавезе нас одраслих људи. И када говоримо о опасностима, онда се некако све своди на то колико ми родитељи заправо бринемо о томе - рекао је Јурић.

Он је напоменуо да су дјеца озбиљно угрожена и у реалном и виртуелном животу.

- Али, понављам, све се може промијенити, ако ми родитељи промијенимо опхођење и начин комуникације са дјецом - нагласио је Јурић.

Када је ријеч о интернету, он је указао на велики број предатора, што сексуалних, што разних изнуђивача.

- У питању су, углавном, уцјене путем фотографија. То је оно што је тренутно најактуелније - упозорио је Јурић.

Он сматра да је и у реалном животу тешко заобићи педофилију и сексуалне злостављаче.

- Вршњачко насиље је у озбиљној експанзији. Имамо случајева нестале дјеце. Много је аспеката о којим треба говорити и то је веома широко питање - рекао је Јурић.

Центар за несталу и злостављану децу је непрофитна организација основана 19. априла 2010. године са основним задатком да својим дјеловањем побољша безбједност дјеце у Србији.