latinica  ћирилица
14/02/2018 |  18:52 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Српска међу десет најперспективнијих регија- шта ова титула доноси? (ВИДЕО)

Република Српска једна је од десет малих регија будућности за ову и наредну годину, када је ријеч о стратегији страних улагања. Приједор, Зворник и Бијељина у својим категоријама су међу најповољнијим градовима за покретање бизниса. Према рангирању сервиса угледног британског Фајненшел тајмса стојимо одлично, али опет, према броју страних улагања, никако да ухватимо замах.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

На деветом од десет мјеста и у друштву региона Хелсинкија, Ајндховена, али и Ниша и Западне Херцеговине - Република Српска једна је регија будућности за страна улагања према листи ФДИ интелиџенс портала, похвалило се Министарство за економске односе и регионалну сарадњу. Све то добар је додатни сигнал потенцијалним инвеститорима, али и нада да ће их у односу на претходне године бити више.

Надам се да ће и ово признање које је Република Српска добила допринијети да тренд улагања крене узлазном путањом. Оно што има позитиван тренд јесте број новооснованих привредних друштава са страним капиталом - каже ресорни министар Златан Клокић.

Ипак, страна улагања биљеже пад, упозоравају и у Привредној комори Српске. Коначно поправљање имиџа Српске поздрављају, као и изједначавање страних са домаћим улагачима. Електроенергетки сектор и прерађивачка индустрија страним улагачима су најинтересантније области. Ипак, правни оквир, политичка ситуација, али и намети често су одлучујући фактор.

- Оно на чему Привредна комора Републике Српске инсистира већ годинама уназад, је да се смање и пореска и непореска издвајања јер је њих, према посљедњој информацији из регистра парафискалних намета, 365 у Републици Српској, а представљају оптерећење привреди - каже Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе.

Да је намете у сврху привредног замаха неопходно кориговати став је и економиста. Горан Радивојац сматра да у таквом кораку треба бити и мудар. Као примјер наводи Македонију која је намете значајно смањила, и у односу на земље регије, пружила готово најједноставније процедуре потенцијалним инвеститорима, али није доживјела очекивани раст.

С друге стране, Србија, коју назива хит дестинацијом за инвеститоре, могла би бити добар ослонац и због специјалних и паралелних веза које имамо. Напомиње да је у сваком случају, прије тога, неопходно је поједноставити процедуре.

- Земљишне књиге и уопште питање имовине и правне заштите је нешто што хитно морамо прилагодити систему у Европској унији и инвеститори ће на неки начин сами по себи доћи. Њихов превасходни интерес је остваривање профита - каже Радивојац.

Радивојац сматра да Република Српска у сваком случају има шансу и у томе што тржиште Европске уније води битку са презасићеношћу и недостатком радне снаге. Потенцијал је, тврди, и то што смо Европи најближи регион. Али, ништа се само неће десити, па ни привредни замах.