latinica  ћирилица
26/09/2024 |  18:29 ⇒ 19:04 | Аутор: РТРС

Ђокић у Москви: Русија доприноси расту свега позитивног што се може постићи у енергетском сектору (ФОТО)

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић учествује у Москви на форуму "Руска енергетска недјеља", на којем се расправља о најважнијим питањима у глобалном енергетском сектору.
Ђокић у Москви - Фото: Уступљена фотографија
Ђокић у МосквиФото: Уступљена фотографија

Ђокић је навео да је Руска енергетска недјеља у Москви прилика да учесници размијене информације и искуства у области енергетике, како би се дао допринос укупној енергетској транзицији, која се на свјетском нивоу одвија већ дуже вријеме.

Ђокић је истакао значај учешћа Републике Српске на овако престижном енергетском форуму, који се организује на свјетском нивоу, јер присуствује 55 представника држава, те више од 200 различитих компаније из свијета.

Он је истакао значај чињенице да је Русија држава која, иако се налази у изолацији од једног дијела западно-европских држава, свјесна своје енергетске важности у свијету.

- Она је лидер у погледу производње укупне количине енергената из различитих извора, и као таква, настоји да да свој допринос енергетској транзицији, посебно у контексту подстицаја зелене енергије, али истовремено и транзицији која доприноси смањењу штетних утицаја која долазе из области енергије, а која утичу негативно на климатске промјене - рекао је Ђокић.

Ђокић је у оквиру Руске енергетске недјеље присуствовао пленарној сједници на којој се обратио руски предсједник Владимир Путин.

Фото: Уступљена фотографија

Путин је рекао да ако Запад одбија повољне руске енергенте у корист оних знатно скупљих, онда је то њихов избор и наредио "Гаспрому" и Влади да припреме десетогодишњи план развоја у сфери гаса и јачање инфраструктуре Сјеверног морског пута.